Emner

Kritik eller samarbejde?

Vi vil som faggruppe gerne i dialog om, hvordan man effektiviserer og minimerer udgifterne på det specialiserede socialområde.

“En falliterklæring. Beboere på kollegier bør ikke være problemknusere i forhold til unge med problemer, mener SL formand.” Sådan lyder forsiden af Nordjyskes Aalborg sektion den 7. november.

“Kommunerne taler usandt om handicapudgifter” er overskriften på et indslag fra TV2 Nord den 1. juli.

Når Socialpædagogerne Nordjylland går i medierne på denne måde, er det primære mål ikke at revse kommunerne for deres indsats, men at sikre en debat om, hvad der sker socialpolitisk for øjeblikket.

Bag overskrifterne gemmer der sig historien om, at man anbringer rigtig mange unge på eget værelse, og i det nævnte tilfælde på kollegieværelse, uden der nødvendigvis er foretaget en konkret faglig vurdering af, om det er det rette tilbud. Bag den anden historie gemmer der sig tal om, at man de sidste par år reelt har sparet på udgifterne til handicapområdet, mens man giver et billede af det modsatte.

Vi ser det som en nødvendighed, at offentligheden får kendskab til de særlige vilkår, der gælder for de borgere, vi arbejder med. Samtidig er det også en tilkendegivelse af, at vi som fagpersoner ikke bakker op om de forringelser, der sker, og især ikke måden det ofte sker på.

Vi vil som faggruppe gerne i dialog om, hvordan man effektiviserer og minimerer udgifterne på det specialiserede socialområde, men det skal ske ud fra overvejelser, som har baggrund i faglighed og reelle faktaoplysninger.

Det er ikke nødvendigvis et problem, at unge flytter på eget værelse eller kollegium, blot det sker ud fra en faglig vurdering af, at det er det rette tilbud, så det ikke kommer til at blive oplevet som endnu et nederlag, hvis den unge ikke magter det.

Det kan også være en nødvendighed at minimere udgifterne på handicapområdet, men hvis der skal samarbejdes om, hvordan det skal ske, må det ske ud fra konkrete og dokumenterbare fakta og ikke postulater.

Er baggrunden i orden, vil det være naturligt, at socialpædagogerne deltager i debatten om, hvordan opgaverne kan løses inden for de rammer, der er til rådighed, da det er hos os, den største viden om fagligheden er placeret. Vi er sikre på, at der vil kunne findes løsninger, som er holdbare også i situationer, hvor der skal ske nedskæringer, hvis blot vi inddrages på vilkår, som er klare, præcise og uden skjulte hensigter.

Hvis ikke vi finder begrundelserne i orden for de nedskæringer, der forekommer, vil vi bruge vores ret til at ytre os, og vi vil gøre det åbent og direkte. Det medfører nogle gange lidt modstand, andre gange anerkendelse, men dybest set så ser vi det som vores pligt at gøre opmærksom på det, vi mener er forkert.

Det håber vi, at alle socialpædagoger vil gøre. På kredskontoret vil vi gerne hjælpe, hvis man synes, det er svært, eller hvis man oplever, at ens arbejdsgiver problematiserer, at man ytrer sig.

Vi gør det for at sikre en anstændig socialpolitik, og dermed også sikre at vi kan møde borgerne under rammer, der er anstændige, når vi udfører vores arbejde.

Venlig hilsen

Peter S. Kristensen

Formand for Socialpædagogerne Nordjylland

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld