Emner

Uniformer er ikke et hit

Attruphøj er en af de socialpædagogiske arbejdspladser i Aalborg Kommune, der har afprøvet arbejdsdragter. Det var ikke noget hit, for uniformer skaber distance til borgerne, lyder det.

I to uger har socialpædagogerne i Attrupshøjs hus A prøvet at gå med arbejdsdragter frem for deres eget private tøj. Størstedelen af medarbejderne har været forbeholdne overfor tiltaget, som de mener kolliderer med socialpædagogers ligeværdige tilgang til de borgere, som de arbejder med.

”Meningerne blandt kollegerne er lidt delte, for vi har mange plejeopgaver, og det slider på vores tøj. Derfor kan nogle godt se fordelen ved at arbejdspladsen stiller tøj til rådighed, når nu vi ikke får et tøjtilskud til arbejdstøj. Problemet er bare, at når vi iklæder os ens arbejdsdragter, skaber det en distance til borgerne,” siger tillidsrepræsentant på Attruphøj, Nanna Bech Jakobsen.

Hun oplever, at sundhedslovgivningen i stigende grad presser serviceloven og den socialpædagogiske tilgang.

”Fokusset på hygiejne er blevet massivt, og der er kommet en masse restriktioner for hygiejne, medicinhåndtering og dokumentation, hvilket ikke altid harmonerer med vores fokus på at skabe hjemlige rammer og relationer til borgerne,” siger hun.

Sværere at skabe relationer

De to socialpædagoger Souad Habib og Karna Larsen fra hus A har afprøvet de nye arbejdsdragter, og de er ikke begejstrede:

”Det er upersonligt med uniformer, og det ligger afstand til beboerne, for vi sender et signal om, at vi er noget andet end dem, og at vi er forskellige. Det bliver sværere at skabe relationer, når du har uniform på,” siger Souad Habib, der også har oplevet, at en af beboerne i hus A blev forvirret over, at alle socialpædagoger pludselig var ens klædt på.

”Han kunne ikke kende forskel på os og blev forvirret over, hvad han skulle kalde os, når vi alle sammen lignede hinanden,” siger hun.

Karna Larsen synes også, det er ærgerligt, at medarbejderne kommer til at ligne en ensartet masse, for så bliver det hele mere klinisk og institutionsagtigt. Men derudover er det irriterende at skulle bruge sin fritid på at klæde om:

”Jeg synes, at det er træls at bruge tid at klæde om, når jeg møder ind og har fri, for det er min fritid, jeg bruger på det. Jeg kan da godt se, at der i forhold til hygiejnen kan være noget fornuft i at få arbejdstøj, men i det store hele vil jeg helst gå i mit eget tøj. Det tøj, som vi har haft til prøvning, har ikke været det smarteste, og jeg har nærmest ikke kunnet ånde i t-shirten. Men jeg tror, at det bliver svært at finde nogle uniformer, som vi alle vil være glade for,” siger Karna Larsen.

Vil gerne have tøjtilskud

Begge socialpædagoger vasker i forvejen deres eget tøj på 60 grader, når de har været på arbejde.

”Det er jo ikke sådan, at vi er uhygiejniske, og jeg synes da heller ikke, at jeg er specielt meget syg, så jeg kan ikke rigtig se, at der er et problem – udover at vi slider på vores eget tøj,” siger Souad Habib.

Begge socialpædagoger er enige om, at den bedste løsning vil være, at de fremfor arbejdstøj får et tøjtilskud, så de bibeholder det personlige præg, når de går på arbejde. Deres tillidsrepræsentant er enig:

”Det arbejdstøj, som vi har afprøvet, har ikke været et hit, men størrelserne har heller ikke nødvendigvis været de rigtige, og det har selvfølgelig indflydelse på, hvordan man har oplevet det. Men vores bedste bud er, at vi kunne få et tøjtilskud fremfor at arbejdspladsen bruger penge på uniformer og tøjvask,” siger Nanna Beck Jakobsen.

(Offentliggjort den 5. oktober 2018)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld