Alice Aagaard Hagemann er chef for voksensocialafdelingen i Aalborg Kommune.

Emner

Ny budgetmodel får stor betydning

En ny model til at udregne budgettet kommer til at få stor betydning for det specialiserede voksensocialområde i Aalborg Kommune.

I Aalborg bliver der hvert år sat for få penge af i kommunens budget til det specialiserede voksensocialområde. Men nu bliver der indført en ny automatisk budgetmodel, som fremover skal forhindre en udhuling af økonomien på voksenhandicapområdet i Aalborg.

Den ny budgetmodel er blevet vedtaget af et flertal i Aalborg byråd, og selvom det kan lyde tørt og kedeligt med en automatisk kommunal reguleringsmodel, så kommer den ifølge kommunens voksensocialchef til at få stor betydning for hele det specialiserede voksensocialområde i Aalborg Kommune.

Mindre usikkerhed for socialpædagogerne

”Ligesom andre kommuner oplever vi i Aalborg et stort og stigende udgiftspres på det specialiserede voksensocialområde, og derfor er det uhyre vigtigt, at kommunens budget til voksenhandicapområdet fremover bliver automatisk reguleret i takt med, at udgifterne til området stiger. Det får den betydning, at vores område fremover ikke bliver udhulet,” siger Alice Aagaard Hagemann, der er chef for voksensocialområdet i Aalborg Kommune.

Hun peger på, at den ny automatiske reguleringsmodel vil medføre langt mindre usikkerhed for de socialpædagoger, som arbejder på botilbud, aktivitetstilbud, som bostøtte eller på de andre områder på voksenhandicapområdet.

”For socialpædagoger på voksensocialområdet skulle det gerne betyde, at de i fremtiden undgår at se ind i store besparelser og reduktioner, fordi der mangler penge i budgettet” siger hun.

Hidtil ingen automatisk regulering

Når landets kommuner hvert år laver budgetter og dermed bestemmer hvor mange penge, der skal gå til de forskellige områder, som kommunerne driver, så anvender de en såkaldt demografimodel, der tager højde, hvordan man forventer befolkningsudviklingen i de kommende år.

Hvis for eksempel antallet af børn i en kommune forventes at stige, bliver der automatisk afsat flere penge i budgettet til dagtilbud og skoler. Hvis demografimodellen viser, at der kommer flere ældre borgere, vil politikerne typisk automatisk sætte flere penge af til hjemmepleje og plejecentre.

På den måde sikres det, at kommunerne kan levere det samme serviceniveau, selvom der kommer flere borgere, som har behov for den kommunale service.

Svært at lave budgetmodel til handicapområdet

Men denne demografimodel, som automatisk hæver – eller sænker – budgettet i forhold til virkelighedens behov, bliver som hovedregel kun anvendt på almenområdet.

På det specialiserede socialområde har kommunerne ikke en budgetmodel, der på samme måde automatisk regulerer økonomien. Det er en af årsagerne til, at der i mange kommuner gang på gang bliver afsat for få penge til handicapområdet.

Alice Aagaard Hagemann forklarer, at det på voksenhandicapområdet ikke giver mening at benytte den samme demografimodel, som kommunen bruger til at regulere budgettet på almenområdet.

Hvor det på for eksempel ældreområdet er det relativt enkelt at regulere budgettet ud fra, hvor mange ældre borgere, der kommer de næste, så er det langt mere kompliceret på voksenhandicapområdet, hvor økonomien ikke kun er afhængig af antallet af borgere, men i endnu højere grad er påvirket af kompleksiteten i borgernes problemstillinger.

”På voksenhandicapområdet kan udgifterne til nogle borgere med massive udfordringer være mange gange større end udgifterne til andre borgere, som ikke har så store udfordringer. Derfor er det ikke nok at fremskrive budgettet alene i forhold til en befolkningsprognose,” siger Alice Aagaard Hagemann.

Slipper ikke bare gækken løs

I Aalborg Kommune har man nu udviklet en automatisk budgetmodel, som i stedet for befolkningsudviklingen tager udgangspunkt i, hvordan udgifterne rent faktisk er steget de foregående tre år til forskellige målgrupper på det specialiserede voksensocialområde. På den baggrund mener kommunen, at man kan beregne et meget mere troværdigt budget, så der ikke længere hvert år bliver afsat for få penge til voksenhandicapområdet.

Nøgleordet er ’automatisk’ regulering, fordi den ny budgetregulering på voksensocialområdet fremover kommer til at ske automatisk – ligesom på de almene velfærdsområder.

”Det er jo ikke sådan, at vi bare slipper gækken løs. Der vil stadig være store krav om, at vi styrer økonomien stramt og effektivt. Men det er forventningen, at vi takket være den ny automatiske reguleringsmodel får mulighed for at fastholde et stabilt serviceniveau, uden at vi pludselig kommer ud i at skulle gennemføre besparelser, fordi der mangler penge på budgettet,” siger Alice Aagaard Hagemann.

(Offentliggjort den 13. december 2024)

 

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld