Fakta:
Hyggekrogen er Læsø Kommunes støttecenter, der omfatter et samværs- og aktivitetstilbud samt dagbeskæftigelse og socialpædagogisk støtte i hjemmet. Målgruppen er både borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer og borgere med sindslidelse eller misbrugsproblemer. Hyggekrogen har otte ansatte, hvoraf halvdelen er socialpædagoger. Der er tilknyttet 28 borger – alle med forskellige behov.
Medarbejderne fra Læsø Kommunes støttecenter, Hyggekrogen, får masser af anerkendelse fra resten af øboerne i disse dage, når de bevæger sig rundt på øen. På grund af coronavirus kan Hyggekrogen lige nu ikke samle de borgere, der er i dagsbeskæftigelse, så i stedet har hver enkelt af borgerne fået hver deres ansatte, som de er sammen med.
”Vi går og cykler en masse ture rundt på øen, og når vi møder andre af øboerne, er der masser af opbakning til os, for de ved godt, at vi er afsted på tur, så borgerne ikke skal sidde derhjemme og kukkelure. Hele øen bakker op om hinanden lige nu, og der er en bevidsthed om, at der også er sårbare og udsatte, som der skal tages hånd om,” siger socialpædagog Else Henriette Andersen, der er teamleder på Hyggekrogen.
Under normale forhold dækker Hyggekrogens otte medarbejdere (hvoraf halvdelen er socialpædagoger) alt fra bostøtte og dagbeskæftigelse til borgere med psykisk funktionsnedsættelse til også at fungere som samværs- og aktivitetscenter for psykisk og socialt udsatte borgere. Og når der lige nu er ressourcer til at køre én til én med den ene målgruppe, så er det fordi, der for tiden ikke er samværstilbud eller bostøtte til den anden målgruppe.
Coronakrisen rammer forskelligt
”Vores værested er ikke åbent lige nu på grund af coronavirus, så mens den ene målgruppe nærmest blomstrer op, fordi de får fuld opmærksomhed fra en medarbejder, så rammer coronakrisen vores socialt udsatte borgere meget hårdt. Dem har vi telefonisk kontakt med eller skype med, og et par gange er vi også blevet nødt til at køre ud til dem, fordi de bliver overvældet af angst over alt det her corona,” siger Else Henriette Andersen og fortsætter:
”De plejer at bruge vores støttecenter flere gange om ugen, og vi plejer at spise sammen hver fredag aften, så de bliver meget isolerede nu, hvor deres fælleskab er forsvundet. Angsten og ensomheden fylder hos dem. Derfor er vi så småt begyndt at mødes med dem igen og fx gå nogle ture, for ellers vil der være for store mén bagefter, og der bliver under alle omstændigheder et opsamlingsarbejde med de borgere.”
Tager deres forholdsregler
Else Henriette Andersen og medarbejderne fra Hyggekrogen har været ude med påskeæg og blomster til de 28 borgere, der er tilknyttet støttecentret. De fleste af dem er født og opvokset på øen, så de er kendte ansigter, som resten af øboerne holder et omsorgsfuldt øje med.
Lige nu oplyser Statens Serum Institut, som overvåger smittespredningen af corona i Danmark, at der er bekræftet Covid-19 tilfælde med folkeregisteradresse på Læsø.
”Mine medarbejdere er meget bevidste om, hvem de omgås i deres fritid, så de ikke bringer smitte videre, og vi bruger håndspritten flittigt. Det med, at vi er på en ø, er noget helt specielt. Vi ved, at det enten kan betyde, at det er lidt nemmere at komme igennem sådan en krise, eller det kan betyde, at vi bliver særlig hårdt ramt. Vi har masser af plads og natur, men alle møder også alle herover, så det er vigtigt, at vi tager vores forholdsregler,” siger Else Henriette Andersen.
(Offentliggjort den 16. april 2020)