Hendes stemme er hæs. Der er blevet talt rigtig meget i telefon de seneste dage, hvor Coronakrisen for alvor har vendt alt på den anden ende. Men trods travlhed og bekymringer er socialpædagog og leder på botilbuddet Poulstruplund i Hjørring Kommune, Gitte Hviid Christiansen, også fyldt op af stolthed over medarbejderne.
”Hold op, hvor er socialpædagogerne og assistenterne bare seje – der bliver i den grad arbejdet i samme retning, og jeg bliver så stolt over, hvordan medarbejderne løfter i samlet flok,” siger hun.
Skal jeg tage på arbejde?
Kommunens chefer og direktører, områdeledere og ledere har nærmest arbejdet i døgndrift, siden statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned onsdag den 11. marts om aftenen. Beredskabsplaner er blevet sat i gang og er blevet formidlet til resten af organisationen, og telefonerne har kimet, for der opstår alligevel mange tvivlsspørgsmål undervejs.
”Medarbejderne er især i tvivl om, hvorvidt de skal tage på arbejde, hvis de føler, at der er noget sygdom på vej, eller hvis nogen hjemme hos dem selv er syge. De er jo bekymrede for at hive smitte frem og tilbage, så jeg har sagt til dem, at de altid kan ringe til mig – jeg er ved min telefon døgnet rundt,” siger Gitte Hviid Christiansen.
Fakta:
Der bor 12 borgere på botilbuddet Poulstruplund i Hjørring Kommune, og der er 20 ansatte. Botilbuddets målgruppe er voksne, som har en udviklingshæmning med særlige komplekse psykiske og fysiske funktionsnedsættelser – det kan være selvskadende eller udadreagerende adfærd eller verbal grænseoverskridende adfærd.
Skal passe på medarbejderne
Selvom der kommer beredskabsplaner og retningslinjer fra chefer og direktører i kommunens administration, er der stadig rigtig mange ting, som Gitte Hviid Christiansen selv har skullet tage stilling til.
”Jeg skal tænke mig godt om, når jeg planlægger, hvor mange der skal på arbejde, for jeg skal også være sikker på, at der er tilgængelige medarbejdere, hvis nogen bliver syge. Borgerne på Poulstruplund har meget svært ved at håndtere, hvis der kommer for mange fremmede mennesker. Derfor skal jeg passe meget godt på medarbejderne, og samtidig skal jeg have nok inde til, at vi kan lave en hverdag, der er så god som overhovedet muligt og skaber ro omkring borgerne,” forklarer hun.
Gitte Hviid Christiansen har for eksempel også aftalt med vikarerne, at de kun arbejder ét sted, så de ikke risikerer at sprede smitte fra det ene sted til det andet.
Må ikke blive for ensomme
Langt de fleste af de 12 borgere på Poulstruplund er på et kognitivt niveau, hvor de godt kan forstå, at de tiltag, der bliver taget, er for at beskytte dem mod smitte.
”Men uanset hvad, er det en svær situation for dem, og vi skal passe på, at vi ikke får lavet en krudttønde af ensomme borgere, som pludselig eksploderer. Men medarbejderne knokler virkelig, og de er rigtig gode til at finde nye måder at gøre tingene på – de er meget opmærksomme på at sætte noget andet samvær i stedet for det samvær, som borgerne mister,” siger Gitte Hviid Christiansen.
Derfor er der skruet ned for det fælles samvær, mens medarbejderne har skruet op for én til én samværet mellem borger og medarbejder. De er på gåture i skoven og på stranden, ude at save brænde osv.
Stor forståelse fra pårørende
Botilbuddet lukker sig mere og mere om sig selv. I samarbejde med borgerne har medarbejderne besluttet, at borgerne ikke må tage ud at handle – i stedet er der lavet en aftale med en købmand, som bringer varer ud til borgerne. Der er ikke fællesspisning eller fælles madlavning – i stedet laver medarbejderne maden, som bliver bragt ud til borgernes lejligheder. Og så er der blevet skruet op for rengøringen på botilbuddet.
”Samtidig har vi haft nogle svære samtaler med de pårørende og borgerne om, at de ikke kan besøge hinanden, som de plejer. Borgerne bor jo i deres egen lejlighed, så vi kan ikke forbyde det, og det er rigtig svært for dem at miste den nære kontakt til familien. Men der er en rigtig stor forståelse for, at vi bliver nødt til at være fornuftige og passe på hinanden, så vi ikke bringer smitte frem og tilbage,” siger hun.
Offentliggjort den 19. marts 2020