Emner

Vi får det bedste ud af en usædvanlig situation

Coronavirus har vendt op og ned på Dagtilbuddene i Aalborg Kommunes Ældre- og Handicapforvaltningen, men socialpædagogerne har stadig fuldt fokus på nærværet til borgerne.

Allerede inden statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned onsdag den 11. marts om aftenen, havde Aalborg Kommune lagt en plan for, at medarbejderne på de seks dagtilbud under Fagcenter Livskraft – Dagtilbud, Arbejdsliv og Øvebaner – skulle lukkes ned, og medarbejderne skulle ud og stå for dagbeskæftigelsen på botilbuddene i stedet.

Torsdag morgen var medarbejderne derfor klar til at arbejde på en ny måde.

”Det har været nogle kaotiske dage, hvor vi er blevet spredt ud på forskellige botilbud og er kommet væk fra vores trygge rammer. Men alle medarbejdere har taget godt imod forandringerne og bakker fuldstændig op. Jeg er simpelthen så stolt over mine kolleger, som tager på arbejde, selvom de er virkelig bange for at slæbe smitte frem og tilbage,” fortæller tillidsrepræsentant Nanna Egidiussen, der er ansat på Dagcenter Virkelyst.

Vil ikke fjerne nærværet

Kommunen har meldt ud til medarbejderne, at de skal tage deres forholdsregler med hyppig håndvask og afspritning, ligesom de skal undgå knus og kram og ikke komme for tæt på hinanden eller borgerne.

”Der er selvfølgelig nogle borgere, som har svært ved at skulle undvære krammere, men jeg oplever en god stemning blandt medarbejderne. Du kan ikke bare fjerne grundessensen i det socialpædagogiske arbejde, som jo er nærvær og relationsarbejde, men vi tager vores forholdsregler og er opmærksomme på hygiejnen,” siger hun.

Forvirrede borgere

På det botilbud, hvor Nanna Egidiussen har midlertidig arbejdsplads, er borgerne forvirrede over, at de ikke skal på dagtilbud, og at medarbejderne fra dagtilbuddene pludselig møder op i deres hjem.

”Generelt er de forvirrede og synes, at det her er forkert, men de har ikke et forståelsesniveau, hvor vi kan forklare dem om, at der florerer en virus. Vi kan bare sige, at sådan er det lige nu og så forsøge at gøre det til en god oplevelse for alle,” siger hun.

Men der er også nogle borgere, som synes, det er sjovt, at dagtilbudspersonalet dukker op på botilbuddet.

”Mange af os har arbejdet på området i mange år, og vi kender jo borgerne på kryds og tværs, og pludselig møder vi måske en borger, som vi havde, da de var i børnehaven. På den måde opstår der mange hyggelige situationer, og der bliver skabt nye relationer både mellem os og borgerne og indbyrdes mellem medarbejderne. Jeg tror, at vores samarbejde bliver endnu bedre, når alt det her er overstået,” siger Nanna Egidiussen.

Tager en time ad gangen

Hvordan den nærmeste fremtid ser ud for medarbejdere og borgere, der nu er samlet på botilbuddene, er der ingen, der ved, og derfor føler Nanna Egidiussen og hendes kolleger, at de træder stien, imens de går.

”Vi er nødt til at tage en time ad gangen. Vi ved, at vi kan blive pressede på et tidspunkt, hvis nogle bliver syge og hjemsendt. Det vigtigste lige nu er, at vi passer på borgerne og os selv. Men vi taler meget om, hvordan vi kan rykke rundt på tingene, så vi er sikre på, at vi er nok til at varetage opgaverne. Men alle er meget villige til, at det her bare skal lykkes,” siger hun.

(Offentliggjort den 19. marts 2020)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld