Emner

Socialpædagogen Morten har selv en fortid som misbruger

I mange år levede Morten Schou et liv som misbruger. Nu arbejder den 51-årige socialpædagog på et særligt plejehjem for misbrugere i Aalborg.

Når han fortæller om sin vilde og kaotiske ungdom, så lyder det næsten som scener fra Jakob Ejersbos roman Nordkraft, som handler om stofmiljøet i 90’ernes Aalborg og menneskeskæbner, der lever på kanten af samfundet.

”Jeg kender godt nogle af personerne i bogen, fra da jeg selv var en del af misbrugsmiljøet i Aalborg. Jeg har mistet flere venner og bekendte til stofferne, og på mange måder er jeg heldig med, at jeg stadig lever i dag og har et godt liv,” siger Morten Schou.

Levede nærmest som gadebarn

Han er vokset op i dét, han beskriver som en dysfunktionel familie med en mor og en far, der af forskellige årsager slet ikke magtede forældreopgaven. En stor del af sin barndom boede han hos sin mormor, som passede ham og gav ham noget af den opdragelse, som han ikke fik af forældrene.

Det var dog også via mormoren, der var restauratør, at han allerede som barn kom i nærkontakt med værtshusmiljøet i Aalborg.

”Jeg kom tidligt ind i det barske miljø. Der var perioder, da jeg var 8-9 år, hvor jeg rakkede rundt i byen hele dagen og nærmest levede som et gadebarn. Jeg har et billede af mig som dreng i min mormors værtshus, hvor jeg sidder med en cigar i kæften og drikker æblevin. Det var en anden tid, og det lyder vanvittigt i dag,” siger han.

Socialpædagog Morten Schou sammen med Trækbanens leder Bettina Fiedler.

Hash, speed, kokain og heroin

Da Morten Schou var 14 år, flyttede han fra mormoren til sit eget lille værelse i udkanten af Aalborg, og det var på det tidspunkt, at misbruget for alvor tog fart.

”Dengang var det mest alkohol, men jeg begyndte også regelmæssigt at ryge hash. Misbruget blev en fast del af mit liv, og som 14-årig var jeg beruset det meste af tiden og faldt som regel i søvn med en lille brandert på,” siger han.

Hans værelse lå ikke langt fra Bilka syd for Aalborg, hvor han fik job og arbejdede fra han var 14 til 22 år. Først var han flaskedreng. Senere fik han en læreplads i varehuset. En stor del af lønnen brugte han på stofferne.

”Jeg var ikke mere misbruger, end jeg godt kunne passe mit arbejde. Det er svært at forklare, hvordan jeg kunne have et liv, når jeg var påvirket hver dag. Det var en del af min identitet, og jeg var en festmager dengang, men det var et ret hårdt liv. I begyndelsen røg jeg mest hash. Senere begyndte jeg også at tage hårdere stoffer som speed, kokain og rygeheroin. Jeg har aldrig stukket, men ellers har jeg prøvet det meste,” siger Morten Schou.

Mit liv hang ikke sammen

Senere i voksenlivet har han haft forskelligt arbejde, men han brugte altid det meste af sin løn til at finansiere sit stofmisbrug, som blev værre og værre gennem årene.

I mit sidste arbejde, mens jeg stadig var misbruger, var jeg værkfører på en stor fabrik i vindmølleindustrien og havde mere end 200 mand under mig. Jeg arbejdede konstant og tjente masser af penge, men mit liv hang slet ikke sammen,” siger Morten Schou.

Det er ikke et bevidst valg, at Morten Schou i dag arbejder med mennesker, der har et misbrug.

Det hele stoppede brat, da han en dag blev væk fra arbejdet og aldrig mødte op igen.

”Jeg kørte mig selv i stykker, og til sidst kunne jeg ikke mere. Jeg kunne slet ikke overskue, hvordan det nogensinde skulle blive godt igen. Hvis jeg havde forsat det liv, så er det ikke sikkert, at jeg havde været her i dag,” siger han.

Stoffri siden november 2010

Da han på et tidspunkt var kommet langt ud i sit stofmisbrug, så han tilfældigvis en tv-udsendelse, hvor en gammel barndomsven fra misbrugsmiljøet i Aalborg dukkede op og fortalte om, hvordan han var kommet ud af sit misbrug.

”Det var det, der vækkede mig. Jeg troede faktisk ikke, at min ven levede længere. Vores veje var skiltes på et tidspunkt, hvor vi begge var langt ude i vores misbrug. Men pludselig sad han dér i fjernsynet og var blevet clean, så jeg kontaktede ham, og det endte med, at han hjalp mig i behandling,” siger Morten Schou.

Efter flere behandlingsforløb og tilbagefald lykkedes det omsider Morten Schou som 38-årig at komme helt ud af sit misbrug. Den 12. november 2010 er mejslet ind i hans bevidsthed som den dag, hvor han røg hash for sidste gang.

”Jeg har nu været stoffri i 13 ½ år, og jeg kommer aldrig til at røre stofferne igen,” siger han.

Er blevet uddannet socialpædagog

Et ufaglært job på Forsorgshjemmet Svenstrupgård syd for Aalborg blev startskuddet til Morten Schous nye liv som socialpædagog.

”Det var et fantastisk spændende arbejde og noget helt andet, end jeg havde prøvet før. Jeg kunne straks mærke, at det var noget for mig, og jeg fik masser af ros af min leder på Svenstrupgård, som mente, at jeg havde en meget veludviklet social intelligens. Med hans hjælp gik kommunen med til at give mig en revalidering, så jeg kunne begynde på pædagoguddannelsen, og det har fuldstændigt vendt op og ned på mig liv,” siger han.

Morten Schou er tillidsrepræsentant for de fem socialpædagoger på Trækbanen.

Først skulle han lige tage en studentereksamen på aftenkursus ved siden af sit arbejde, og herefter blev han optaget på UCN i Aalborg, hvor han i 2018 som 47-årig blev færdiguddannet med specialisering i social- og specialpædagogik.

Arbejder med mennesker med misbrug

I dag arbejder han på Trækbanen, som er et specialplejehjem i Aalborg netop for borgere med et alkohol- eller hashmisbrug.

På plejehjemmet bor der godt 50 beboere, som ikke længere kan klare sig selv efter mange års misbrug. På Trækbanen får de mulighed for at få struktur på deres tilværelse og en værdig afslutning på deres liv.

”Det er ikke et bevidst valg, at jeg i dag arbejder med mennesker, der har et misbrug. Men jeg bliver hver dag mindet om, hvor jeg selv kunne være endt, hvis jeg havde fortsat med stofferne. Det kunne lige så godt have været mig,” siger Morten Schou.

Han oplever dog samtidig, at han godt kan bruge sine egne erfaringer i sit arbejde på specialplejehjemmet.

”Jeg har en indsigt i, hvad det er beboerne har været igennem, så selvfølgelig har jeg gavn af min fortid i mit arbejde med beboerne. Men jeg må ikke overføre mine egne livserfaringer og værdier over på beboerne. Det er deres behov, der skal i fokus, og derfor er det vigtigt, at jeg holder fast min professionelle faglighed,” siger han.

Morten Schou har været ansat på Trækbanen i fire år, hvor han også er tillidsrepræsentant for specielplejehjemmets fem socialpædagoger.

(Offentliggjort den 16. august 2023)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld