Emner

Socialpædagoger har nøglerolle på misbrugsplejehjem

På Danmarks første plejehjem for misbrugere bliver beboerne respekteret, som de er.

Ældre mennesker, der lever med et misbrug, er en overset del af det danske samfund. Det mener man på Trækbanen i Aalborg, der er Danmarks første plejehjem for mennesker med en aktivt alkohol- eller hashmisbrug. Socialpædagoger har lige fra starten spillet en nøglerolle på plejehjemmet.

”I Danmark er det helt klart et tabu, at vi har så mange mennesker, som lever med et alvorligt misbrug. Over hele landet er der masser af ældre mennesker med misbrugsproblemer, der kunne få glæde af et tilbud som vores. Desværre bliver mennesker med et misbrug ofte oplevet som en skamplet på samfundet, og derfor bliver de ikke prioriteret særligt højt,” siger leder af specialplejehjemmet Trækbanen Bettina Fiedler.

Trækbanen i Aalborg blev indviet i 2015 og var i begyndelsen det eneste plejehjem herhjemme målrettet pensionister med et misbrug. Siden er også åbnet et plejehjem for misbrugere i Silkeborg, så nu er der to. Men for eksempel er der ingen tilsvarende plejehjem for pensionister med et aktivt misbrug i de andre store byer, og det er en skam, mener man på Trækbanen.

”Der burde være mange flere plejehjem i Danmark, der ligesom Trækbanen giver beboerne mulighed for at leve et værdigt liv med deres misbrug,” siger Bettina Fiedler.

Krav om socialpædagogiske kompetencer

Da Trækbanen åbnede, blev det fra begyndelsen besluttet, at der som en del af personalet skulle ansættes socialpædagoger på Trækbanen.

Vi kan slet ikke undvære vores socialpædagoger, siger Trækbanens leder Bettina Fiedler.

Den nuværende leder, der selv er uddannet SOSU-assistent og var assisterende leder, da specialplejehjemmet blev indviet i 2015, kan huske, at kravet om socialpædagogiske kompetencer kom ”oppefra i systemet”.

”Der havde på det tidspunkt ikke været socialpædagoger ansat på de almindelige plejehjem, hvor vores beboere hidtil havde boet, så kravet om, at vi skulle ansætte pædagoger, var noget nyt. Jeg synes afgjort, at det er en fordel, og i dag kunne vi slet ikke undvære vores socialpædagoger, der lige præcis har nogle af de kompetencer, som vi har brug for,” siger Bettina Fiedler.

Bygget op fra bunden

Ideen til Trækbanen kom, fordi man i Aalborg Kommune kunne konstatere, at der rundt på omkring på kommunens almindelige plejehjem boede mennesker, der levede med et alkoholmisbrug. Det var ikke hensigtsmæssigt med blandede plejehjem, hvor beboerne med misbrug typisk har andre behov end de øvrige beboere.

Fakta:

Der er plads til i alt 54 beboere på Trækbanen. Der er 46 faste boliger og 8 midlertidige akutpladser. De fleste af beboerne på Trækbanen er i 50’erne og 60’erne, mens kun et mindre antal er over 70 år. 

Det kunne nogle gange skabe problemer mellem beboerne, og på plejehjemmene havde personalet ikke altid de rette kompetencer til at håndtere mennesker med et alvorligt misbrug.

Derfor blev det besluttet at samle beboere med et aktivt alkohol- eller hashmisbrug på et særligt plejehjem, hvor de kunne få mulighed for en værdig afslutning på deres liv.

”Fordi Trækbanen var det første specialplejehjem af sin slags i Danmark, har vi fra begyndelsen skullet finde vores egne ben og opbygge de nødvendige kompetencer fra bunden. Vi har brugt de første år til at finde ud af, hvad vi er for et hus, og hvordan det er, vi arbejder med beboerne, og vi er ikke i mål endnu,” siger Bettina Gjesing, der er assisterende leder på Trækbanen.

Lever med misbrug i trygge rammer

Noget af det særlige ved Trækbanen er, at beboerne kan leve med deres misbrug i trygge rammer. Langt de fleste af beboerne har et aktivt alkoholmisbrug. Nogle få ryger hash, men der er ingen hårde stoffer til trækbanen.

Der er plads til i alt 54 pensionister med et misbrug på specialplejehjemmet.

En anden forskel til et almindeligt plejehjem er, hvor beboerne gerne må forlade plejehjemmet på egen hånd, som de har lyst til.

”Vi har beboere, der står op om morgenen og får deres morgenmad, og så går de på værtshus og kommer først hjem til aften. Der er også nogen, der sætter sig op på torvet og drikker bajere med deres kammesjukker. Det må de gerne,” siger Bettina Gjesing.

En del beboere får hjælp til at håndtere deres misbrug, så det hænger sammen med deres helbred og økonomi. Typisk køber beboerne selv deres øl, som herefter bliver opbevaret på et lager på plejehjemmet, så personalet kun udleverer, hvad der på forhånd er aftalt med beboeren.

”Vi er ikke fordømmende overfor det liv, som de har valgt at leve, og vi forsøger heller ikke at få dem til at stoppe med deres misbrug. De har mødt rigelig med fordømmelse i løbet af deres liv, og på Trækbanen oplever de for første gang, at de bliver accepteret og respekteret som de mennesker, de er,” siger hun.

Flere socialpædagoger i fremtiden

Netop den anerkendende og fordomsfri tilgang til beboerne er noget, der kalder på socialpædagogiske kompetencer.

For tiden er der ansat fem socialpædagoger ud af de i alt omkring 40 medarbejdere på Trækbanen.

”Der er ingen tvivl om, at socialpædagogerne kommer med en tilgang og nogle værktøjer, som deres sundhedsfaglige kolleger ikke har, og som er vigtige for os. Fra ledelsen side er der en klar opbakning til, at socialpædagogerne holder deres faglige fane højt. Vi kan tydeligt se, at socialpædagogernes tilgang til beboerne smitter af på resten af personalet, og det er godt,” siger Bettina Gjesing, der ligesom Trækbanens leder selv er uddannet SOSU-assistent.

Når hun ser fremad, ser hun gerne, at der kommer flere socialpædagoger på Trækbanen.

”Vi vil gerne have højnet fagligheden endnu mere, og derfor har vi planer om, at vi skal have en endnu højere andel af socialpædagoger på Trækbanen i fremtiden,” siger Bettina Gjesing.

(Offentliggjort den 16. august 2023)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld