Flere og flere kommuner vælger at indføre helhedstilbud. Det vil sige, at borgere, der tidligere har forladt for eksempel deres botilbud hver morgen for at tage i et dagtilbud, nu skal have deres dagtilbud hjemme i botilbuddet.
”Helhedstilbud er en rigtig god løsning til de borgere, som ikke har glæde af, at de hver dag skal af sted i et dagtilbud. Det kan for eksempel være, de er blevet ældre og bare gerne vil have lov til en pensionisttilværelse,” siger Anna-Birthe Lang Andersen, faglig sekretær i Socialpædagogerne Nordjylland.
Ofte er det ikke muligt for disse borgere at blive hjemme, fordi botilbuddet som regel er helt affolket i dagtimerne, da alle sendes i dagtilbud.
”Som socialpædagoger har vi ofte ønsket for borgerne, at der kunne være en mere fleksibel løsning. Det er uhensigtsmæssigt, når borgerne, der ikke har glæde af det, skal af sted i dagtilbud,” siger Anna-Birthe Lang Andersen.
Besparelser bag helhedstilbud
”Men vi oplever, der er en tendens til, at kommunerne indfører helhedstilbud i forbindelse med sparerunder. Og når helhedstilbuddene er en del af et sparekatalog, er der en risiko for, at kommunerne fokuserer på besparelsen og ikke på den enkeltes behov,” siger Anna-Birthe Lang Andersen.
”Det er meget vigtigt, at valget af dag- eller helhedstilbud sker på baggrund af en individuel vurdering af den enkeltes behov og ve og vel. Helhedstilbuddet må ikke bare være en pakkeløsning, som alle skal have,” siger hun.