Emner

Helhedstilbud er en god løsning

Der blev fundet en god balance mellem besparelser og hensynet til den enkelte borger, da Brønderslev Kommune indførte helhedstilbud til handicappede. Det mener social- og sundhedsudvalgs formand, Thomas Krog.

Da Brønderslev Kommune i foråret indførte helhedstilbud til en række handicappede borgere, handlede det først og fremmest om, at kommunen skulle finde besparelser. Men ønsket om et bedre tilbud til nogle borgere, vejede også tungt, fortæller formanden for social- og sundhedsudvalget, Thomas Krog (SF).

”Vi havde nogle borgere, som ikke havde kræfter, lyst eller energi til at deltage i dagtilbud. De gik derfor hjemme og fik ikke et ordentligt tilbud. De undgik dagtilbuddet, fordi de ønskede en mere stabil hverdag, og det ønske ville vi gerne imødekomme,” siger Thomas Krog og fortsætter:

”Men samtidig sad vi over for et sparekrav og skulle derfor bruge nogle penge.”

I alt sparede kommunen 1,3 millioner kroner ved at indføre helhedstilbud for de af kommunens borgere, der bor i botilbud og bofællesskaber og tidligere var i dagtilbud på Værkstedet eller Aktivitetshuset.

Arbejdede med flere modeller

Brønderslev Kommune havde flere modeller oppe at vende, da den skulle indføre helhedstilbud, fortæller Thomas Krog. Blandt andet overvejede den, at alle borgere over 60 år skulle i helhedstilbud, men den model blev droppet.

I stedet siger kommunens nye kvalitetsstandard på området, at som hovedregel er helhedstilbud til borgere i kommunens botilbud, dog kan der i særlige tilfælde, hvor der er tale om specifikke udviklingsmuligheder visiteres til et eksternt tilbud.

”Jeg synes, at vi fandt en god balance mellem sparekravet og hensynet til den enkeltes behov. Vi har åbnet op for, at der findes andre muligheder end helhedstilbud, for det er meget vigtigt, at vi foretager en individuel vurdering,” siger Thomas Krog.

Alligevel er det endt med, at alle brugere af Værkstedet og Aktivitetshuset, der er Brønderslev-borgere og bor i botilbud eller bofællesskab, er kommet i helhedstilbud. Synes du, at det så tyder på, at der er sket en reel individuel vurdering af deres behov?

”Jeg kender ikke til den konkrete sagsbehandling, men fra politisk side har vi hele tiden understreget – også over for forvaltningen – at det er vigtigt, at der sker en individuel vurdering af hver enkelt borger,” siger Thomas Krog.

Vi skal evaluere

Samtidig fortæller han, at der ikke bare er sat punktum i arbejdet med indførelsen af helhedstilbud.

”Vi er jo ikke færdige med det her. Vi skal evaluere og følge op, og jeg kan godt se en mere fleksibel model for mig, men det skal også bero på en individuel vurdering. Nogle kan måske have gavn af en kombination af helhedstilbud og Aktivitetshuset,” siger Thomas Krog.

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld