Emner

Babyschool er en succes

På Asylcenter Hanstholm kan mødrene tage deres børn med i skole. Den særlige Babyschool er med til at sætte en stopper for mødrenes isolation og psykisk sygdom.

Umiddelbart lyder det som om, en typisk mødregruppe er samlet i Aktivitetshuset på Asylcenter Hanstholms afdeling i Vigsø. Du kan høre børn, der leger, griner og græder, og kvinder der snakker. Det er dog ikke en helt almindelig mødregruppe, men en såkaldt Babyschool, som er asylcentrets tilbud til mødre med børn under tre år.

Hanstholm Asylcenters Babyschool er helt unik, da de danske asylcentre normalt ingen tilbud har til børn under tre år. Mens deres forældre og ældre søskende kan komme i skole eller børnehave, må de helt små børn blive passet af den ene af forældrene, mens den anden går i skole.

”Vi troede, at far og mor ville skiftes til at gå i skole, men det var typisk far, der gik i skole, mens mor blev hjemme og passede barnet. Derfor oplevede vi, at vi havde rigtig mange unge kvinder, der blev psykisk syge. De sad dagen lang på værelset med deres barn,” siger Inge Kam Larsen, leder for det sociale team på Asylcenter Hanstholm.

”Løsningen blev Babyschool for mødrene og deres børn – og i dag er der ingen psykisk syge, unge mødre på centret,” fortæller Inge Kam Larsen.

Hygge og undervisning

Babyschool er en særlig klasse, hvor kvinderne kan tage deres små børn med i skole. Der er åbent fire dage om ugen, og to af dagene bliver kvinderne undervist i dansk og engelsk. Babyschool har både en klasse på asylcentrets afdeling i Hanstholm og i Vigsø. Begge steder er der en pædagog ansat. I Vigsø er det Maria Knudsen.

Fakta:

Der bor 500 mennesker på Asylcenter Hanstholm. Lige nu er der flest mennesker fra Tjetjenien, Armenien, Hviderusland, Syrien, Afghanistan og Somalia.

”Ud over selve undervisningen byder Babyschool på hygge og ture ud af centret til babysvømning, café eller en gåtur i naturen. Jeg taler også meget med kvinderne om, hvordan de kan være sammen med deres børn, og jeg viser, hvordan de kan lege med børnene,” siger Maria Knudsen og fortsætter:

”Jeg lærer dem de små, simple danske ting. De lærer at være sammen med deres børn på en måde, som matcher vores samfund.”

Babyschool er blevet positivt modtaget af kvinder. Det har godt nok krævet en stor indsats at opsøge kvinderne og overtale dem til at komme med, men i dag er det alle unge mødre, som deltager. Udover Asylcenter Hanstholm nu ikke længere har problemer med isolerede unge mødre, er den helt store gevinst, at kvinderne får et netværk på kryds og tværs i centret.

”Kvinderne ses ofte i deres fritid, og børnene har også stor glæde af hinanden,” siger Maria Knudsen.

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld