Kampvalg er ikke hverdagskost i Socialpædagogerne Nordjylland. Men på generalforsamlingen den 23. oktober vil der være kamp om, hvem der skal efterfølge Anne Marie Frederiksen som faglig sekretær.
Fakta:
Anne Marie Frederiksen er uddannet børneforsorgspædagog i 1975. Hun har arbejdet på et børnehjem og i en børnehave. I 1987 var hun med til at starte familiebehandlingscenteret i Frederikshavn.
”Flere har meddelt, at de stiller op til posten. Men sagen er, at når der er flere kandidater, end der er faglige sekretærer, så er det hele holdet af faglige sekretærer, der er på valg,” fortæller Anne Marie Frederiksen.
Hun håber derfor meget på, at generalforsamlingen vil have øje for, hvor vigtigt det er, at de nuværende og erfarne faglige sekretærer bliver genvalgt, når nu der også skal vælges en helt ny faglig sekretær.
”Det er klart, at som organisation taber vi noget kadence, når der sker udskiftning i holdet af faglige sekretærer. Derfor er det utroligt vigtigt, at generalforsamlingen sætter et stærkt hold og undgår tab af de kompetencer, den viden og de erfaringer, som de eksisterende faglige sekretærer har.”
Et svært valg
Hun oplevede selv at stå ved en vigtig skillevej, da hun for 13 år siden stillede op som faglig sekretær. Forud havde hun haft mange år som aktiv i fagpolitik – dels som tillidsrepræsentant, som medlem af kredsbestyrelsen og Socialpædagogernes hovedbestyrelse.
”Jeg skulle vælge, om jeg ville være pædagog eller politiker, og det krævede virkelig, at jeg gik i tænkeboks. Jeg valgte den politiske vej, fordi jeg godt kan lide at være der, hvor tingene sker, jeg kan godt lide at have indflydelse på vores ansættelsesvilkår og på vores fag som helhed,” siger Anne Marie Frederiksen.
Personlighed vigtig
Kredsbestyrelsen har formuleret, hvilke personlige og faglige kompetencer en faglig sekretær skal besidde. Arbejdet er ikke bare et 8-16 job, og det er altafgørende, at man bliver faglig sekretær for medlemmernes skyld og ikke sin egen. Man skal være fleksibel og rigtig god til at skabe relationer og begå sig – også blandt de mennesker man ikke lige er enig med.
Fakta:
Læs mere om kredsbestyrelsen og de faglige sekretærers kompetencebeskrivelse her
”De personlige kompetencer er rigtig vigtige i jobbet, for det kan du ikke lige tillære dig. Til gengæld er det ikke så vigtigt, om du har erfaringer og viden fra det ene eller det andet område, for det kan du sætte dig ind i,” siger Anne Marie Frederiksen.
Gør en forskel
At flere har givet udtryk for, at de er interesseret i at blive faglig sekretær, kan Anne Marie Frederiksen godt forstå.
”Vi gør en forskel og er med til at sætte vores fingeraftryk. Jeg er stolt af at være en del af Socialpædagogerne,” siger hun.
Særligt siden kommunalreformen i 2007 har jobbet som faglig sekretær i høj grad handlet om at få indflydelse på fagpolitikken, socialpolitikken og beskæftigelsespolitikken i kommuner og region. Med reformen fik socialpædagogerne pludselig langt flere arbejdsgivere, da kommunerne overtog en del af det specialiserede område.
”Vi skulle ud at sparke dørene ind i kommunerne og synliggøre vores faglighed,” siger Anne Marie Frederiksen.
En aktiv efterlønner
Når Anne Marie Frederiksen stopper som faglig sekretær siger hun farvel til alle politiske poster, men hun vil alligevel være en aktiv efterlønner.
”Jeg vil gerne gøre et frivilligt stykke socialt arbejde i en frivillig organisation– og jeg skal nok være påpasselig med, hvad der er min rolle som frivillig. Jeg vil også kunne bidrage med synspunkter og holdninger til frivilligt arbejde ikke mindst set i lyset af Kommunernes Landsforenings udmelding om samskabelse og inddragelse af civilsamfundet i det sociale arbejde. Og så vil jeg holde øje med SL og om de gør det ordentligt,” lover hun smilende.