Emner

En overenskomst er ikke en spændetrøje

Mange private opholdssteder og botilbud tror, at det er bøvlet og besværligt at få en overenskomst.

Men det er en myte, siger både Socialpædagogerne Nordjylland og en privat arbejdsgiver, der netop har tegnet overenskomst.

Selvom det var ham selv, der henvendte sig til Socialpædagogerne Nordjylland for at tegne overenskomst, så var forstander Anders Petersen alligevel en smule bekymret for, om en overenskomst ville blive en spændetrøje med en masse firkantede regler på arbejdspladsen.

”Jeg er sikker på, at der er mange private opholdssteder, som går rundt og tror, at det er meget bøvlet og besværlig med en overenskomst. Men det er slet ikke min oplevelse. Det har været forbavsende nemt at få den forhandlet den på plads, og vi har fået lavet en overenskomst, der i høj grad passer til de behov, vi har her hos os,” siger Anders Petersen, der er forstander på to private botilbud i Thy, som netop har tegnet overenskomst med Socialpædagogerne Nordjylland.

Ufleksible krav er en myte

På kredskontoret er det kredsnæstformand Kathja Ryom, der har været med til at forhandle overenskomsten med de to private botilbud i Thy. Det er også hendes erfaring, at mange private arbejdsgivere tror, at de bliver bundet på hænder og fødder med ufleksible krav, hvis de tegner overenskomst.

”Det er en myte, som ikke har noget med virkeligheden at gøre. Der er selvfølgelig ting, som vi ikke kan gå på kompromis med, men der er rigtig gode muligheder for, at vi et langt stykke hen ad vejen kan tilpasse en overenskomst til den enkelte arbejdsplads behov,” siger hun.

Meget tilfreds med overenskomst

Det er de to private botilbud i Thy, Surfgaarden og Vesterhavsgaarden, som netop har tegnet overenskomst. De to botilbud er ejet af Fonden Kvadderkjær, og de er begge specialiserede rehabiliteringstilbud til hjemvendte veteraner eller andre, der er ramt af PTSD. Der er i alt 40 medarbejdere på de to botilbud, hvoraf ti ifølge forstanderen er socialpædagoger.

”Vi har fået lavet en rigtig fin overenskomst, der blandt andet tager hensyn til, at vores ansatte har mange døgnvagter. For eksempel har vi lokalt mulighed for lave aftaler, hvis vi ikke altid kan overholde 11-timers reglen. Socialpædagogerne Nordjylland har været gode til at give os den fleksibilitet, vi har brug for, så vores vagtplaner kan hænge sammen på en god måde, så jeg er som forstander meget tilfreds med overenskomsten,” siger Anders Petersen.

Privatansatte medlemmer kan få hjælp

Der er stadig mange private opholdssteder og botilbud, som ikke har overenskomst. Det gælder også i Nordjylland, og selvom Kathja Ryom hellere end gerne vil have, at flere privatansatte medlemmer bliver dækket af en overenskomst, så er der grænser for, hvad hun kan gøre, for at overtale de private arbejdsgivere.

”Vi må i fagforeningen som udgangspunkt ikke være opsøgende overfor private opholdssteder og botilbud, der ikke har overenskomst. Det må vi kun, hvis vi har medlemmer på en privat arbejdsplads, som beder os om hjælp til at få ordnede forhold og som for eksempel gerne vil have mulighed for at vælge en tillidsrepræsentant. Så derfor må medlemmer, der ønsker sig en overenskomst på deres arbejdsplads, meget gerne henvende sig, så er vi klar til at hjælpe,” siger Kathja Ryom.

(Offentliggjort den 12. april 2023)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld