Det seneste halve år har Tina Maria Larsen forberedt åbningen af Region Nordjyllands første sikrede institution for unge kriminelle, Kompasset, som hun selv bliver forstander for.
Fakta:
Den sikrede institution er et socialt tilbud, drevet efter serviceloven, og ikke et ungdomsfængsel. Derfor er det den socialpædagogiske behandling og undervisning, der er indholdet, og ikke straf.
Hun har været til byggemøder, sat sig grundigt ind i brandberedskab, sikkerheds- og låsesystemer, udarbejdet budgetter, holdt møder med institutionens naboer, formuleret et værdisæt og pædagogiske grundlag for institutionen og meget, meget mere.
Netop nu er hun så småt gået i gang med at søge efter de helt rigtige medarbejdere til den nye institution, som åbner til september.
En institution i særklasse
”Min vision er, at vi skal skabe en institution i faglig særklasse. Det skal være en institution, der udfører et udredningsarbejde af høj, faglig kvalitet, så myndighederne kan iværksætte de helt rigtige tiltag over for de unge, når de skal videre med deres liv,” siger Tina Maria Larsen, der er uddannet socialpædagog og siden har videreuddannet sig i pædagogisk sociologi.
Fakta:
Region Nordjyllands første sikrede institution for kriminelle unge 15-18-årige er normeret til otte beboere – fordelt på to bo-huse. Der bliver i alt 30 medarbejdere, hvor af de 20 vil være pædagogiske medarbejdere. Institutionen ligger ved siden af Psykiatrisk Hospital i Brønderslev.
Og selvom det bliver et arbejde bag lås og slå og med en meget hård målgruppe, så skal arbejdsglæden være i top, lyder hendes vision.
”Lydhørhed, åbenhed og retfærdighed vil være omdrejningspunktet for min ledelsesform, for det er vigtigt, at medarbejderne bliver inddraget, føler ejerskab og trives,” siger Tina Maria Larsen.
Vigtigt med nærhed
Tidligere har unge, nordjyske kriminelle skullet uden for Nordjylland – nogle gange helt til Sjælland – for at få plads på en sikret institution.
”En væsentlig begrundelse for at bygge den nye institution er derfor nærhedsprincippet, for det er vigtigt, at den unge kan få besøg af sin familie og ikke mindst sin advokat,” siger Tina Maria Larsen.
Hun håber og tror på, at den nye sikrede institution vil kunne fylde sine pladser op – for hun mener, at en sikret institution kan være en rigtig god løsning for de kriminelt mest belastede unge.
Et hegn er godt
Fakta:
Med institutionen i Brønderslev er der i alt 8 sikrede institutioner for unge i Danmark. De sikrede institutioner modtager de kriminelt mest belastede unge. Flertallet af de unge er sigtede i alvorlige straffesager og varetægtsfængslet i surrogat, mens andre anbringes som led i en ungdomssanktion.
”Hegnet omkring en sikret institution kan også være med til at sikre de unge et frikvarter fra et uheldigt netværk – presset herfra kan være meget svært at håndtere, hvis du er på en åben institution,” siger Tina Maria Larsen.
Hun har selv mødt mange unge, som synes, at det var en lettelse at komme på en sikret institution, fordi det gav dem ro til at tage hul på, hvordan de skulle komme videre med deres liv.
”Samtidig giver det os ro til at udføre et godt og grundigt udredende arbejde med den unge,” siger hun.
Faglighed i centrum
Trods hegn og sikkerhedssystemer vil hun ikke skabe en institution, hvor magt og raslende nøgler er i centrum, men hvor socialpædagogik og de unges individuelle mestring er i centrum, så de kan bevæge sig væk fra det liv, som var skyld i, at de kom på en sikret institution.
Fakta:
Tina Maria Larsen er 42 år, gift, mor til 4 børn og bor i Klarup. Hun er uddannet socialpædagog og cand. Pæd. i pædagogisk sociologi. Tina Maria har siden 1997 været ansat på Specialinstitutionen Bøgen i Vodskov. Her avancerede hun fra socialpædagog til afdelingsleder til stedfortræder og var siden 2010 forstander.
”Derfor vil jeg have pædagogiske medarbejdere, som kan være tydelige, lydhøre og anerkendende over for de unge, og samtidig skal de kunne håndtere pludselige, tilspidsede situationer. Socialpædagogerne her skal kunne opnå en helt særlig kontakt med de unge og udføre et helt særligt udredningsarbejde,” siger hun.
Derfor er det også helt naturligt, at det bliver den socialpædagogiske faglighed, der kommer i centrum på institutionen:
”Og i den forbindelse er det absolut en styrke, at medarbejderne har en pædagogisk uddannelse, så de har en fælles, faglig referenceramme,” siger hun.