Emner

Vold bliver ikke anmeldt

Mere end hver tredje socialpædagog har det seneste år været udsat for vold på arbejdspladsen. Men volden bliver oftest ikke anmeldt som en arbejdsskade.

Fakta:

Arbejdsmiljøundersøgelsen er gennemført i december 2013, som en online undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af Socialpædagogernes medlemmer. 933 medlemmer har svaret på undersøgelsen. Se hele rapporten her

Mere end hver tredje (36 pct.) socialpædagog har været udsat for vold på arbejdspladsen de seneste 12 måneder. Det viser en ny arbejdsmiljøundersøgelse blandt Socialpædagogernes medlemmer.

Formanden for Socialpædagogerne i Nordjylland hæfter sig ved, at undersøgelsen også viser, at 70 pct. af voldsepisoderne ikke er blevet anmeldt som arbejdsskade, og 93 pct. blev aldrig politianmeldt.

”Det er foruroligende, for hvis vi accepterer, at vi bliver slået og ikke anmelder det, så er vi på vej til at lave et nyt normsæt, hvor det er i orden at slå en socialpædagog,” siger Peter Kristensen.

Han vil gerne opfordre alle socialpædagoger til at anmelde voldsepisoderne som en arbejdsskade.

”Det er vigtigt, at det bliver anmeldt, så problemet bliver synligt. Hvis vi finder os i for meget, og skjuler volden, bliver der ikke gjort den forebyggende indsats, som der skal til. Man ved jo heller ikke, om det først er den niende gang, man bliver udsat for vold, at man går ned med flaget, og så er det problematisk, hvis man ikke har registreringer af alle de andre gange,” siger han.

Mere end én gang

Undersøgelsen viser også, at langt hovedparten af de medlemmer, der har været udsat for vold på arbejdspladsen, har oplevet det flere gange de seneste 12 måneder. Cirka en femtedel af de voldsramte har været udsat for vold mere end 20 gange de seneste 12 måneder, mens 44 pct. har oplevet det 2-5 gange.

Fakta:

Videncenter for Arbejdsmiljø definerer fysisk vold som angreb mod kroppen, for eksempel overfald, kvælningsforsøg, knivstik, spark, slag, skub, benspænd, fastholdelse, kast med genstande, niv, bid, krads eller spyt.

Samtidig er socialpædagoger oftere udsat for vold sammenlignet med de faggrupper, som socialpædagogerne normalt sammenligner sig med. Således har 20 pct. af pædagogerne, 14 pct. af skolelærerne og 11 pct. af sygeplejerskerne været udsat for vold.

Det er socialpædagoger ansat på døgntilbud for børn og unge, der oftest udsættes for vold. På døgntilbud for børn og unge har 60 pct. oplevet at blive udsat for fysisk vold mindst en gang i løbet af de seneste 12 måneder.

 

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld