Emner

Gadeteamet er klar til at hjælpe de hjemløse

Coronakrisen rammer de allermest udsatte borgere hårdt, men socialpædagog Sara Korsgaard fra Gadeteamet i Aalborg Kommune er stadig klar til at hjælpe de hjemløse.

En låst dør møder de udsatte borgere, som plejer at komme på ABC-cafeen i Aalborg. Men de kan stadig ringe til medarbejderne i kommunens Gadeteam.

”Indtil videre har der faktisk været lidt stille på telefonerne – så jeg tror, at borgerne har indstillet sig på, at situationen er, som den er lige nu,” siger socialpædagog Sara Korsgaard fra Gadeteamet. Hun er stadig tilstede i byens gader, men hendes arbejde handler nu om at spotte akutte behov og om at få budskaberne om forebyggelse ud til de udsatte borgere.

”Lige nu bruger jeg tid på det opsøgende arbejde, hvor jeg går rundt i byen og taler med de hjemløse og hører, hvordan de har det, og om nogen af dem har brug for at komme på sygehuset. Jeg ved, hvor jeg skal finde dem, og de er også meget åbne overfor at snakke med mig,” siger hun.

Fakta:

Gadeteamet i Aalborg Kommune består af fire opsøgende medarbejdere og en gadesygeplejerske. Normalt er Gadeteamet til at finde på ABC-cafeen og ellers på byens gader og værestederne. Under Coronakrisen har Gadeteamet kun fokus på akutte behov, men under normale forhold hjælper teamet også med fkontakt til offentlige myndigheder, praktisk hjælp, støtte og omsorg, afklaring af boligsituation, vejledning om kontanthjælp og misbrugs-problematikker osv.

Tager ikke hjem til borgerne

Coronakrisen har fået Aalborg Kommune til at lukke flere væresteder og varmestuer, mens andre er i et nødberedskab, som betyder, at indsatsen prioriteres til de mest udsatte grupper, der ikke har andre muligheder. Det vil sige, at de borgere, der allerede har egen bolig eller plads på et botilbud bliver bedt om at blive hjemme, mens hjemløse stadig kan komme indenfor.

”Normalt er jeg også både opsøgende på gaden og i de allermest udsatte borgeres hjem. Men alle mine aftaler hjemme hos borgerne er aflyst, hvis ikke de er kritiske, fordi vi gør alt for at forebygge smittespredning blandt de udsatte og derfor ikke er i tæt kontakt med dem. Vi kan selvfølgelig snakke med dem i telefonen, men mange af dem har det jo svært og har brug for mere, end vi lige kan give nu,” siger Sara Korsgaard.

Udsatte borgere isoleret derhjemme

Hun møder også udsatte borgere på gaden, der egentlig har en bolig. De er ude at få noget frisk luft, fordi det bliver for svært bare at sidde derhjemme.

”De plejer jo at kunne komme på værestederne, men nu er de isoleret derhjemme. Der sker ikke noget for dem – alt er sat på standby. Det er især frustrerende for dem, der er i gang med en god proces og forsøger at lave nogle positive ændringer i deres liv, for lige nu kan de ikke komme videre,” siger Sara Korsgaard.

Stor forståelse for situationen

Selvom coronakrisen og kommunens tiltag rammer de allermest udsatte borgere hårdt, oplever Sara Korsgaard, at der er en rigtig stor forståelse for situationen:

”Både de hjemløse og de borgere, der har et hjem, ved, hvad der foregår, og de forstår, at vi ikke kan hjælpe dem så meget lige nu. De ved, at vi i bund og grund har taget de her initiativer for at passe på dem.”

Selv sørger Sara Korsgaard for at tage sine forholdsregler og holde afstand, men i bund og grund er hun rigtig glad for, at hun stadig kan komme på arbejde:

”Jeg er glad for, at jeg ikke skal sidde derhjemme og hele tiden konfronteres med nyheder om Coronakrisen – det er rart at komme ud og tænke på noget andet.”

(Offentliggjort den 19. marts 2020)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld