Emner

Helle har fået 430.000 kr. i erstatning efter overfald

For tre år siden blev Helle Fogh overfaldet af en beboer på botilbuddet Under Bøgen i Aalestrup.

Vesthimmerlands Kommune er nu gået med til at betale 430.000 kr. i erstatning, fordi botilbuddet ikke var godkendt til beboeren, som overfaldt hende.

49-årige Helle Fogh kommer aldrig til at arbejde som socialpædagog igen. Søndag den 24. juni 2018 blev hendes sidste arbejdsdag i det fag, som hun elsker.

Den dag blev hun overfaldet på sin arbejdsplads Under Bøgen – et kommunalt bofællesskab for voksne med udviklingshæmning i Aalestrup, som ligger i Vesthimmerlands Kommune.

Overfaldet resulterede i, at Helle Fogh først blev langtidssygemeldt og siden fyret fra sit arbejde. Hun har efterfølgende været i behandling for PTSD, og hun har for længst erkendt, at hun aldrig vil få sit gamle arbejdsliv tilbage.

– Jeg er stolt af mit fag, og jeg elskede at arbejde som socialpædagog, men efter overfaldet kommer jeg desværre aldrig til at arbejde med mennesker igen,” siger hun.

Hun er i dag i arbejdsprøvning på et golfcenter, hvor hun lige nu kan klare at arbejde to-tre timer tre dage om ugen.

Slag i ansigtet og spark mod kroppen

Helle Fogh var den eneste ansatte til stede på Under Bøgen, da den 39-årig beboer pludseligt gik amok.

Hun fortæller, at det hele gik meget stærkt. Først fik hun slynget tallerkener og kaffekopper med varm kaffe mod sig. Herefter blev hun angrebet med slag i ansigtet og spark mod kroppen, og endnu flere slag, da hun forsøgte af komme væk.

– Jeg sad på en stol presset op mod en væg, da han pludselig eksploderede og begyndte at slå mig hårdt og råbe højt. Han er en meget stor og stærk mand, og jeg kunne ikke slippe væk. Til sidst lykkedes det mig at flygte ud af huset og ud på en parkeringsplads, hvor jeg rystede og hyperventilerede, og hvor det hele bare sortnede. Siden har jeg ikke været mig selv, siger Helle Fogh.

Efter overfaldet blev hun sygemeldt og senere fyret af Vesthimmerlands Kommune, da hun ikke var i stand til at vende tilbage til jobbet.

Kommune erkender ansvar

Selvom selve overfaldet blev begået af en beboer på Under Bøgen, så har Vesthimmerlands Kommune nu tre år efter episoden erkendt, at det er kommunen, der bærer ansvaret for den skade, som Helle Fogh blev påført på sit arbejde.

Efterfølgende er det nemlig kommet frem, at Vesthimmerlands Kommunen bevidst havde fejlvisiteret den dengang 39-årige mand med udviklingshæmning, som overfaldt Helle Fogh.

– Kommunen havde placeret en meget udadreagerende kompleks borger i bofællesskabet, som vi slet ikke var godkendt til at have boende. Dermed udsatte de både de andre beboere og de ansatte for fare, og det endte med at gå ud over mig, siger hun.

Erstatning på 430.000 kr.

Sammen med Socialpædagogerne Nordjylland anlagde Helle Fogh i november 2020 et civilt søgsmål mod Vesthimmerlands Kommune. Efter en del juridiske tovtrækkerier er kommunen nu gået med til at indgå forlig med Helle Fogh og betaler hende en erstatning på 430.000 kr.

”Det har været tre hårde år siden overfaldet, og jeg har følt mig fuldstændig svigtet af Vesthimmerlands Kommune. Jeg synes, at jeg har betalt en stor pris for kommunens svigt, og jeg har aldrig fået en undskyldning fra kommunen eller nogle af de tidligere chefer, der valgte af fejlplacere borgere med vilje,” siger Helle Fogh.

Hun er lettet over, at Vesthimmerlands Kommune nu omsider har erkendt sit ansvar.

”Jeg er dybt taknemmelig for, at vi har vundet sagen. Jeg håber, at det kan hjælpe andre socialpædagoger til at tro på, at det godt kan lade sig gøre, hvis de skulle komme ud for noget lignende,” siger hun.

Forsøgte at råbe op

Helle Fogh blev ansat på Under Bøgen 1. oktober 2017, og hun nåede at arbejde som socialpædagog på botilbuddet i ni måneder inden overfaldet.

Den 39-årige mand flyttede ind på Under Bøgen næsten samtidig med, at Helle Fogh blev ansat. Indtil da havde han boet på Sødisbakke i Mariager i et enkeltmandtilbud.

For Helle Fogh og hendes kolleger stod det hurtigt klart, at den nye beboer havde en langt voldsommere adfærd end de andre beboere på Under Bøgen.

– Vi forsøgte at gøre vores leder opmærksom på problemet, men hun affærdigede os bare og sagde, at vi var dårlige socialpædagoger, hvis vi ikke kunne håndtere ham, siger Helle Fogh.

Hun fortæller, at hun havde nogle rigtig gode kolleger på Under Bøgen, som hun stadig har tæt kontakt med og som har bakket hende op i sagen mod Vesthimmerlands Kommune.

– Problemet var, at der på det tidspunkt var nogle chefer og ledere i kommunen, som formentlig for at spare penge bevidst placerede borgere i tilbud, hvor de ikke hørte hjemme, siger Helle Fogh.

Flere fejlplacerede borgere

Efter overfaldet var både Socialtilsyn Nord og Arbejdstilsynet ude med alvorlig kritik af Vesthimmerlands Kommune for at have fejlplaceret den 39-årige mand.

Kritikken fik kommunen til at lave en intern undersøgelse, som afslørede, at den 39-årige langt fra var den eneste borger, som var blevet placeret på et botilbud i strid med reglerne.

Alene i Aalestrup blev der på fem kommunale bofælleskaber for voksne med udviklingshæmning fundet seks borgere, som bofællesskaberne ikke var godkendt til. Borgerne er nu blevet placeret i botilbud, som er godkendt til dem.

Afsløringerne har fået konsekvenser internt i Vesthimmerlands Kommune. Både kommunens handicap- og psykiatrichef og myndighedschef er fratrådt deres stillinger. Det samme gælder Helle Foghs tidligere leder på Under Bøgen.

(Offentliggjort den 23. december 2021)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld