Emner

Kommuner bør lære af Helles sag

Kredsformand Peter H. S. Kristensen er tilfreds med, at Vesthimmerlands Kommune erkender, at det var kommunens ansvar, at socialpædagog Helle Fogh for tre år siden blev overfaldet af en borger, som kommunen havde fejlplaceret på det botilbud, hvor Helle Fogh arbejdede.

”Jeg husker ikke, at der tidligere har været kommuner, som har anerkendt, at det er ansvarspådragende, hvis de indskriver borgere ind i tilbud, som ikke er godkendt til dem. Dermed kan Helles sag bruges, hvis der opstår lignende sager på socialpædagogiske arbejdspladser andre steder i landet,” siger Peter H. S. Kristensen.

Gik pludselig amok

Overfaldet på Helle Fogh skete søndag den 24. juni 2018 på hendes daværende arbejdsplads Under Bøgen i Aalestrup, som ligger i Vesthimmerlands Kommune. En mandlig beboer gik pludselig amok og angreb hende med slag i ansigtet og spark mod kroppen.

Efter overfaldet blev Helle Fogh langtidssygemeldt og siden fyret fra sit arbejde. Hun har efterfølgende været i behandling for PTSD, og hun ved, at hun aldrig kommer til at arbejde som socialpædagog igen. I dag er hun i arbejdsprøvning på et golfcenter, hvor hun lige nu kan klare at arbejde to-tre timer tre dage om ugen.

Desværre ikke usædvanligt

Siden overfaldet skete, kom det frem, at Under Bøgen slet ikke var godkendt til den udadreagerende mand med udviklingshæmning, som overfaldt Helle Fogh, hvilket Vesthimmerlands Kommune allerede vidste, da de hentede manden hjem fra en anden kommune, hvor han boede i en enkeltmandstilbud.

49-årige Helle Fogh kommer efter overfaldet aldrig til at arbejde som socialpædagog igen.

”Det er desværre ikke usædvanligt, at vi oplever, at kommuner placerer borgere på botilbud, som ikke er godkendt til dem. Det er dybt kritisabelt, og jeg håber, at Helles sag vil få kommunerne til at tænke sig om en ekstra gang, inden de tager borgere hjem, og bare regner med, at det hele nok skal gå af sig selv,” siger Peter H. S. Kristensen.

Erstatning på 430.000 kr.

I første omgang ønskede Vesthimmerlands Kommune ikke at tage noget ansvar for sagen, og det fik Socialpædagogerne Nordjylland til sammen med Helle Fogh at anlægge et civilt søgsmål mod kommunen.

Sagen blev anlagt den 27. november 2020, men den nåede aldrig til domstolene. Efter en del juridiske tovtrækkerier har kommunen nu meddelt, at den er villig til at indgå forlig med Helle Fogh og betale hende en erstatning på 430.000 kr.

I forligsteksten står der kort og godt, at ”Vesthimmerlands Kommune anerkender ansvaret for skaden den 24. juni 2018 og udbetaler kr. 430.101,60, tillagt renter fra den 27. november 2020 til betaling sker.”

– Det er min oplevelse, at Vesthimmerlands Kommune har lært af sagen og godt ved, at det er fuldstændig uacceptabel, hvad de har udsat Helle og hendes kolleger for. Jeg er tilfreds med, at kommunen har accepteret at betale erstatning og anerkender sit ansvar, selvom det desværre ikke fjerner alle Helles problemer, siger Peter H. S. Kristensen.

(Offentliggjort den 23. december 2021)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld