Emner

Inspiration og redskaber fra Kong Kerneopgave

110 nordjyske ledere, TR’ere og AMR’ere deltog i intens to-dages konference med Socialpædagogerne Nordjylland og Anders Seneca. 

Det er vigtigt for enhver socialpædagogisk arbejdsplads at have fuldstændig styr på sin kerneopgave. Det er afgørende, at alle ansatte kender kerneopgaven, som tydeligt beskriver, hvad det er, borgerne skal opleve, for at arbejdspladsen rent faktisk lykkes med sin kerneopgave.

Men det er nemmere sagt end gjort. Selvom man på arbejdspladsen har formuleret en klar og konkret kerneopgave, så sker det ofte, at det er de mange daglige arbejdsopgaver, der kommer i fokus på bekostning af den fælles kerneopgave.

”Det er min erfaring, at man på mange arbejdspladser har alt for meget fokus på arbejdsopgaverne og for lidt fokus på kerneopgaven. Det er stort et problem, at vi ofte forveksler vores arbejdsopgaver med det, der er formålet med vores arbejde,” siger forfatter og foredragsholder Anders Seneca, der har årelang erfaring med udviklingsprocesser i det offentlige med fokus på forandring og forankring af kerneopgaven.

Konference om kerneopgaven

For nylig havde Socialpædagogerne Nordjylland inviteret omkring 110 medlemmer fra en række nordjyske arbejdspladser på en to-dages konference om kerneopgaven, og her var det Anders Seneca, der faciliterede begge dage.

”Vores kerneopgave beskriver den samlede værdi, vores arbejdsopgaver skaber hos borgerne, som jo er dem, vi arbejder for. Vores daglige arbejdsopgaver kan sagtens være vigtige, men de er blot redskaber til at lykkes med kerneopgaven. Det er kerneopgaven, der hele tiden skal være i fokus og sætte retningen for vores arbejde,” siger han.

Anders Seneca har gennem årene skrevet flere handlingsrettede bøger om emnet og går under navnet Kong Kerneopgave. Ifølge ham har det flere negative konsekvenser, hvis alle ikke arbejder sammen om en fælles kerneopgave på arbejdspladsen.

”Så bliver vi en masse privatpraktiserende enmandshære på arbejdspladsen i stedet for, at vi skaber et arbejdsfællesskab, og det går både ud over borgerne og det er også dårligt for medarbejdernes arbejdsglæde,” siger han.

Kerneopgaven er nøglen til at lykkes

Formålet med de to dages konference var at give de nordjyske socialpædagoger inspiration og konkrete redskaber til at gå hjem og arbejde med kerneopgaven på deres arbejdspladser.

”Vi vil gerne hjælpe vores medlemmer med at holde fokus på deres kerneopgave i deres arbejde. Det er simpelthen nøglen til, at de kan lykkes med deres opgave, så der faktisk sker en udvikling med de mennesker, de arbejder med. Socialpædagogers arbejdsdag må aldrig bare blive fyldt med en masse arbejdsopgaver, som de skal have vinget af. Derfor er det vigtigt, at der på socialpædagogiske arbejdspladser arbejdes bevidst med kerneopgaven, og det er baggrunden for konferencen,” siger Peter Kristensen, der er formand for Socialpædagogerne Nordjylland.

Trio fra hver arbejdsplads 

For at deltage i konferencen, der foregik på Hotel Scandic The Reef i Frederikshavn, var det en forudsætning, at både arbejdspladsens leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant deltog som trio, så de sammen kan være bærende for, at de lykkes med kerneopgaven på deres arbejdsplads.

”Du kan ikke skabe udvikling og forandring på en arbejdsplads, uden lederen er med, men lederen kommer heller ingen vegne uden medarbejderrepræsentanterne. Det er vigtigt, at de tager et fælles ejerskab, når de skal arbejde med kerneopgaven, og derfor deltager de som trio,” siger Peter Kristensen, der efter de to intense dage i Frederikshavn var yderst tilfreds med konferencens forløb.

”Jeg synes, at det har været supergodt. Anders er en formidabel formidler, og der har været en enorm positiv energi i rummet begge dage. Nu håber jeg, at deltagerne kan bruge de mange input, gode råd og redskaber til at styrke arbejdet med kerneopgaven fremover,” siger han.

Imponerende engagement

Også Anders Seneca var begejstret for mødet med de 110 nordjyske socialpædagoger.

”Jeg er meget imponeret over deltagernes engagement. Det kan godt være hårdt med to fulde dages konference med masser af indhold og ofte kan jeg mærke et dyk i energien på dag to, men med de nordjyske socialpædagoger synes jeg nærmest, at der skete det modsatte. Jeg tror, at det måske skyldes, at socialpædagoger er en faggruppe, der faktisk er meget optaget af deres kerneopgave,” siger Anders Seneca.

(Offentliggjort den 8. juli 2022)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld