Emner

Nu kan vi fortælle

Borgerne på Samværs- og Aktivitetscentret i Hjortdal er i endnu højere grad blevet herrer i egne liv nu, hvor de er begyndt at kommunikere med hjælp af IT og iPads.

Jan står ved en interaktiv tavle og tegner streger fra det ene tal til det andet, så det danner et mønster. Det er faktisk Anna, der med øjnene viser ham, hvilket tal den næste streg skal gå til. Hun kan ikke selv stå ved tavlen, for hun sidder i kørestol.

Digitale medier, computere og iPads har de seneste to år gjort deres indtog på Samværs- og Aktivitetscentret i Hjortdal, og det har sat gang i kommunikationen, og flere af borgerne kan nu kommunikere ting, som de aldrig har kunnet før.

23-årige Anna har ikke et verbalt sprog, men hun taler alligevel. På hendes talemaskine kan hun klikke sig rundt mellem forskellige programmer ved hjælp af et kamera, der opfanger en refleks, som sidder i hendes pande. Ved at ’klikke’ på forskellige felter på tablet’en, bliver der sat stemme på det, som Anna gerne vil sige:

”Med hjælp fra talemaskinen kan jeg fortælle om mine følelser og behov. Det er rigtig rart,” læser maskinen op for hende.

Hun kommunikerer også via billeder og tegninger i nogle særlige bøger, der er udviklet og lavet særligt til hende, og så laver hun også bøger om sine interesser – bl.a. tv-programmet Vild med dans:

”Jeg holdte med Ena fra begyndelsen,” fortæller hun med hjælp fra bogen.

Nemmere kommunikation

Medarbejdere og borgere på centret kommunikere også ved hjælp af billeder og tegninger. De har bl.a. en fortællekasse med små billeder af forskellige situationer.

”Vi fik fx en ny borger, som tidligere havde kommunikeret ved at skrive på en lille blok, men det var jo meget besværligt, når vi gerne ville lære hende at kende. Men med hjælp fra billederne i fortællekassen, kunne hun fortælle os, hvad hun kunne lide og ikke lide, hvad hun interesserede sig for osv.,” fortæller socialpædagog Bente Møller-Jensen.

Samværs og Aktivitetscentret i Hjortdal. Anvender iPads m.v. til bedre kommunikation med brugerne. Jan og Bente Møller Jensen med Jans skema. Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset. Dato: 18.12.15

På væggen i stuen hænger også små billeder, der viser, hvad Jan skal i dag.

”Han sætter selv billederne op, så han på den måde kan udtrykke, hvordan han gerne vil tilrettelægge sin dag. Tidligere kom han hele tiden og spurgte, hvad han skulle nu. Det primære mål er ikke, at han får struktur på sin dag, men at han selv er med til at udtrykke, hvad han gerne vil,” forklarer Bente Møller Jensen.

Laver bøger

Samværs- og Aktivitetscentret i Hjortdal har indkøbt fem iPads til udvalgte borgere, men flere af borgerne på centret har derefter valgt selv at købe en iPad. Det gælder fx 67-årige Tove, som lige nu sidder og strikker sammen med Hanne, der også har en iPad.

Samværs og Aktivitetscentret i Hjortdal. Anvender iPads m.v. til bedre kommunikation med brugerne. Bente Møller Jensen, med Tove og Hanne ( i rød trøje) med nogle bøger de har lavet. Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset. Dato: 18.12.15

”Vi bruger især vores iPads til at lave bøger om vores liv. Jeg tager billeder med iPad’en og indtaler selv, hvad der skal stå,” forklarer Hanne.

Derefter skriver medarbejderne ind i den elektroniske bog, hvad Hanne har sagt. Ofte bliver der også taget et print af bogen, så man kan vise den frem til andre eller give den væk i gave.

(Offentliggjort den 11. januar 2016)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld