Emner

Prioriterer vi rigtigt?

Den ulykkelige krig i Ukraine er der forsat, og den præger vores hverdag på mange måder. Priserne på dagligvarer stiger som følge af krigen, og der er øgede udgifter til olie, gas og el. Det rammer alle danskere, men det giver en voldsom forskel mellem dem, som i forvejen har et vist råderum, og dem, som ikke har det.

Det betyder også en del i den måde hele nyhedsstrømmen fungerer på, hvor alle aspekter i Ukrainekrigen detaljeres helt anderledes end fra andre krigszoner.

Det er alt sammen med til at skabe et scenarie, hvor truslen fra Rusland bliver alt overskyggende. Jeg kan godt frygte for, at det kan medføre, at vi glemmer de socialpolitiske udfordringer, vi har i Danmark, og den måde vi prioriterer økonomien på.

Bekymrende tendenser

Vi har godt 75.000 unge mellem 15 – 29 år, som er uden tilknytning til uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet. I alle kommuner oplever man en kraftig stigning af børn, som viser tegn på mistrivsel. Lige fra de yngste årgange og op gennem hele uddannelsessystemet.

Det er voldsomt bekymrende både socialt og økonomisk, for i sidste ende handler det om den enkeltes mulighed i at finde sig godt til rette i eget liv. Vi har ikke råd til at lade være med at prioritere en særlig indsats, som imødegår så bekymrende tendenser.

På det specialiserede sociale område har vi oplevet manglende prioritering i økonomiaftalerne i årevis, så udsatte grupper prioriteres heller ikke.

Spørgsmålstegn ved prioriteringen

Når man så hører fungerende finansminister Morten Bødskov stå og udtale, at finansiering af forsvarsforlig med 143 mia. kr. og en forøgelse af Ukrainefonden med 21,9 mia. er noget, vi skal have råd til i en tid med krig i Europa, og at konsekvensen er lidt mindre overskud på statens budget, så er der et eller andet i prioriteringerne, som vi bør sætte spørgsmålstegn ved.

Har vi i et velfærdssamfund råd til at svigte mange børn og unge, som åbenlyst har behov for fællesskabet? Har vi råd og moral til, at udsatte grupper får forringet vilkår, som ingen af vi andre ønsker? Nej, hvis man spørger os. Så der er brug for flere nuancer, hvor vi ikke alene lader os styre af, at der er krig i Ukraine, det er kun et perspektiv i at få vores velfærdssamfund til at fungere.

Venlig hilsen

Peter Kristensen, kredsformand

(Offentliggjort den 16. august 2023)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld