Emner

Prisbelønnet fest i gaden

Aalborg Kommunes Handicappris 2015 gik til foreningen Handicapfester, som bl.a. to socialpædagoger står bag. Foreningen giver mennesker med særlige behov mulighed for at komme i ’gaden’ og feste.

Fire gange om året åbner diskotek Hollywood Boulevard i Jomfru Ane Gade i Aalborg sine døre for mennesker med særlige behov. Til de særlige lukkede fester får gæsterne chancen for at komme i ’gaden’ og feste på samme måde som alle andre. Der er gang i den på dansegulvet, kolde drinks i baren og nye kontakter, kærestepar og venskaber bliver skabt.

”Alle bliver bare så glade i låget, og som frivillig til de fester får vi så meget igen,” fortæller Lone Vibe-Pedersen og Lone Qvist, der begge er socialpædagoger og seksualvejledere.

De to har taget initiativet til foreningen Handicapfester sammen med fem andre seksualvejledere i Aalborg Kommune. I 2015 resulterede deres frivillige arbejde i, at de blev tildelt Aalborg Kommunes Handicappris.

Del af en fest

Det var tilbage i februar 2015, at de syv seksualvejledere dannede foreningen og begyndte at lede efter et sted, hvor de kunne holde diskoteksfester i trygge rammer for mennesker med særlige behov.

”Det er en drøm for mange mennesker med særlige behov at finde en kæreste, men de mangler et sted, hvor de kan møde en. Mange af dem møder jo kun de mennesker, som de bor samme med eller er i dagtilbud med,” siger Lone Qvist.

På samme måde vil de gerne opleve et byliv, som er så tæt på det, som alle andre kan deltage i.

”Mange af dem er også ensomme, og vi vil gerne give dem muligheden for at være en del af en fest, møde andre og udbygge deres sociale netværk,” siger Lone Vibe-Pedersen.

Dj og diskokugle

Fakta:

Foreningen Handicapfester har lavet en facebook-gruppe med info om festerne, som der i øvrigt er gratis adgang til. Gruppen hedder: Fester i Jomfru Ane Gade for mennesker med særlige behov.

De frivillige fik kontakt til diskotek Hollywood Boulevard, der var med på ideen. Helt konkret går det ud på, at Hollywood Boulevard holder lukkede fester for handicappede fire fredage om året fra klokken 19.00 til 22.30. Her får deltagerne en næsten typisk oplevelse af et diskoteksbesøg en fredag aften i gaden. Diskoteket stiller personale til rådighed til bar, musik indgang osv.

”Det var vigtigt for os, at det blev så tæt på de diskoteksaftener, som alle andre oplever. Her er både dj, diskokugle, personale i baren, og det foregår en fredag i Jomfru Ane Gade, så det kan bare ikke blive bedre,” siger Lone Vibe-Pedersen.

I byen uden pædagog

De første tre fester har også været kæmpe succeser. Til den seneste fest var der 100 gæster, og gæsterne kommer helt fra Skagen, Løgstør, Ålestrup, Hadsund, Egense og Hobro.

”Mens nogle opholdssteder sender busser af sted med deres beboere, så er botilbuddene i Aalborg Kommune lidt træge med at give borgerne mulighed for at komme til fest. Det går ikke lige op med vagtplanerne, men vi synes jo nok, at de burde være lidt mere fleksible, så beboerne kan bruge denne mulighed. Det er trods alt kun fire gange om året,” siger Lone Qvist.

Målgruppen for festerne er mennesker med handicap, som bor i egen bolig, hjemme hos deres forældre eller i botilbud. Det er op til den enkelte at komme ind til festen, og for dem, der bor i botilbud eller opholdssted, kan det betyde, at der er behov for at blive transporteret til og fra arrangementet.

”Men på selve diskoteket er de alene uden en pædagog eller forældre. Til gengæld er vi frivillige der og kan træde til, hvis der er nogen, som har brug for hjælp,” siger Lone Vibe-Pedersen.

Rørte forældre

Egentlig var diskoteksaftnerne tiltænkt unge handicappede, men deltagerne er helt op til 60 år. For mange af dem er det første gang, de er på diskotek i gaden eller første gang de drikker en shot.

”De skaber virkelig en fest og nyder at være alene i byen uden en pædagog ved deres side. Og nogle gange er det meget rørte forældre, som kommer og henter dem, for det er måske første gang, de rigtig er på diskotek,” siger Lone Qvist.

Lone Qvist og Lone Vibe Pedersen (med mørkt hår), socialpædagoger og seksualvejledere , har vundet årets handicap pris i Aalborg Kommune for foreningen Handicapfester, fester for handicappede i Jomfru Ane gade på diskoteket Hollywood Boulevard. Her med diplom og indehaver Thomas Nowakowski. Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset. Dato: 17.02.16

Lone Qvist og Lone Vibe Pedersen sammen med Thomas Nowakowski, som ejer diskoteket Hollywood Boulevard.

Med årets Handicappris modtog foreningen et diplom og en check på 5.000 kr. Pengene falder på et tørt sted og skal bruges til at gøre yderligere opmærksom på handicapfesterne bl.a. med plakater og flyers. Tildelingen af prisen vil også blive fejret med en lille ceremoni til den næste handicapfest på Hollywood Boulevard, hvor diplomet vil blive hængt op på diskoteket.

(Offentliggjort den 4. marts 2016)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld