Da 35-årige Sara Lunøe i juni sidste år blev ansat som afdelingsleder på botilbuddet Bøgedal i Sødisbakke var det kulminationen på en drøm, som hun har haft, siden hun for godt ti år siden blev færdiguddannet pædagog.
”Jeg har været glad for at arbejde som socialpædagog, men jeg har længe haft en drøm om at komme til at arbejde med ledelse på et tidspunkt. Nu har jeg været afdelingsleder på Bøgedal i et år, og jeg må sige, at det fuldstændig lever op til mine forventninger. Jeg elsker at være leder, og selvom jeg ofte har vildt travlt har jeg bestemt ikke fortrudt, at jeg har skiftet mit arbejde som socialpædagog ud med en lederstilling,” siger Sara Lunøe.
Kan godt lide at have ansvar
Hun blev færdig på pædagoguddannelsen i Aalborg i 2011. Siden har hun blandt andet været ansat som socialpædagog på forskellige botilbud, og senest arbejdede hun godt tre år som bostøttemedarbejder i Mariagerfjord Kommune, hvor hun også var tillidsrepræsentant.
”Det var faktisk via mit arbejde som tillidsrepræsentant, at min daværende leder fik øje på mig. Han mente, at jeg da burde arbejde med ledelse, og det førte til, at jeg kom på et før-lederkursus i kommunen,” siger Sara Lunøe, der ser flere ligheder mellem at være tillidsrepræsentant og at være leder.
”Som tillidsrepræsentant havde jeg mulighed for at få indflydelse, påvirke beslutningerne og give min mening til kende, og det samme har jeg som leder. Jeg er sådan en type, der gerne vil være med der, hvor beslutningerne bliver taget, og hvor jeg kan arbejde på et organisatorisk niveau. Jeg kan godt lide at have ansvar, og at jeg som afdelingsleder har mulighed for at pleje medarbejderne og sørge for, at de har det godt,” siger hun.
Har sindssygt travlt
Efter det første år som afdelingsleder er hun overrasket over, hvor travlt hendes arbejde er.
”Det er helt sindssygt, så mange opgaver der er. Jeg føler, at selvom jeg brugte flere hundrede timer om ugen, ville der stadigvæk være opgaver tilbage, som jeg skulle løse. Mængden af møder, jeg skal deltage i, og mails, jeg skal forholde mig til, har virkelig overrasket mig,” siger Sara Lunøe, der beskriver arbejdet som socialpædagog og som leder, som to vidt forskellige jobs.
”Hvis man som menig socialpædagog på en dagvagt ikke bliver færdig med en opgave, så kan det være, at aftenvagten kan tage over. Men som leder står man langt mere alene med ansvaret, og jeg kan ikke bare sende opgaverne og ansvaret videre,” siger hun.
Fordel ikke at være alene
Fakta:
Botilbuddet Bøgedal er et af i alt otte botilbud i Sødisbakke.
På botilbuddet er der boliger til 16 voksne med udviklingshæmning.
Der er godt 25 fastansatte medarbejdere på Bøgedal plus et antal vikarer.
Sara Lunøe mener, at det er optimalt, at hun er blevet ny leder på et af de mange botilbud i Sødisbakke, hvor hun har masser af lederkolleger.
Sødisbakke hører under Region Nordjylland og består af otte specialiserede botilbud, en række dagtilbud og serviceafdelinger, som alt sammen er samlet i et stort naturskønt og rekreativt område i Mariagerfjord Kommune.
”På Sødisbakke har vi en fælles administration lige ved hånden, som hjælper med en stor del af de mange administrative opgaver. Jeg ville nemt kunne komme på glatis, hvis jeg sad som leder på et botilbud et eller andet sted helt alene, men jeg har altid god hjælp at trække på. Vi er desuden i alt 27 ledere på Sødisbakke, så jeg har altid nogle lederkolleger, jeg kan spørge til råds eller sparre med, når jeg står med en opgave, som jeg ikke har prøvet før. Det er en kæmpe fordel,” siger Sara Lunøe, der udover at være pædagoguddannet også har taget en kandidat i pædagogisk psykologi.
Sara Lunøe er lige nu på barsel fra sin lederstilling. Hun har planer om at tage en lederuddannelse, når hun kommer tilbage fra sin barsel.
(Offentliggjort den 8. juli 2022)