”En høj faglighed er grundlaget for vores eksistens.”
Så kort kan leder Maryann Støttrup forklare baggrunden for, at socialpædagogerne på specialtilbuddet Koktvedparken i Frederikshavn ikke bør føle sig truet af andre faggrupper.
”Pædagogisk udvikling er socialpædagogernes profession. Det er det, som de er gode til, og derfor er det slet ikke et tema hos os, at andre faggrupper skal ind og overtage det arbejde. Men som ledelse har vi naturligvis en forpligtigelse til at målrette stillingerne til de behov, som er,” siger hun.
Lige nu er det den pædagogiske udvikling, der er i centrum for arbejdet på Koktvedparken.
Fakta:
Specialtilbuddet Koktvedparken har 32 udviklingshæmmede beboere mellem 30 og 70 år. Langt de fleste af beboerne er på et udviklingstrin, der svarer til tre måneder og op til fire år. Der er omkring 80 ansatte tilknyttet Koktvedparken.
”Hos os er den største pædagogiske udfordring netop nu, at vi får flere og flere ældre beboere, og derfor skal pædagogerne kunne finde de faglige udfordringer og udviklingsperspektivet i de plejeopgaver, som følger med denne udvikling. For der er stadig et væsentlig udviklingsperspektiv i vores arbejde, selvom beboerne bliver ældre. De har levet et langt liv som handicappede og har ikke de oplevelser og den ballast med i rygsækken, som andre ældre borgere har. Derfor skal vi stadig have en socialpædagogisk tilgang til disse beboere – det kan ikke bare erstattes af pleje,” siger Maryann Støttrup.
Mødes med respekt
Hun oplever, at socialpædagogerne kan møde beboerne med en forståelse for deres nedsatte tempo, de kan planlægge et pædagogisk udviklingsforløb, hvor de udfordrer beboerne og får dem til at blomstre, fordi socialpædagogerne også formår at skabe tryghed og god stemning.
”Det er en meget kompleks opgave at arbejde med ældre udviklingshæmmede borgere – men det er en opgave, som socialpædagogerne mestrer. De formår at etablere en professionel relation, hvor de møder beboerne med betingelsesløs accept og respekt,” siger Maryann Støttrup.
Koktvedparken er ét af de botilbud, der ved kommunalreformen gik fra at være et amtslig til at være et kommunalt botilbud. I dag hører den derfor under Frederikshavn Kommune.
”Vi oplever, at kommunen lytter til vores argumenter, og generelt har kommunen været meget lydhør og interesseret i vores arbejde. Men det er da en evig udfordring, at vi skal kunne italesætte og dokumentere, hvad vi gør, og hvad vi opnår med vores arbejde,” siger Maryann Støttrup, der løbende har drøftelser med kommunen om, hvordan Koktvedparken kan effektivisere:
”Vi har mange bolde i luften, og en af dem har været, om vi evt. kunne dække vores behov for vikarer gennem et vikarbureau. Men i den forbindelse blev der lyttet til vores argumenter imod ideen. Vi forklarede, at vores beboere trods en voksen krop er på et udviklingsniveau som en treårig, og derfor er det uhyre vigtigt, at der er personer omkring dem, som kender og forstår dem. Derfor bruger vi fortsat faste afløsere og gør ikke brug af løse vikarer. Jeg oplever heldigvis, at der fra kommunens side er respekt og forståelse for det arbejde, som vi udfører,” siger hun.