Emner

Vi har taget en hård, men vigtig kamp

Siden kommunalreformen har boformerne i Rebild Kommune været usikre på deres fremtid. Efter flere års kamp og tovtrækkeri har kommunen nu besluttet, at boformerne skal samles.

Amtets plan om, at Boform Støvring skulle indgå i en nybygget institution i Aars, blev skrottet af Rebild Kommune, da den valgte at overtage boformen i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Det blev samtidig begyndelsen på årelang usikkerhed om fremtiden for ikke bare boformen i Støvring, men også kommunens boform i Terndrup og boenheden i Nørager.

”Vi har nu i årevis befundet os i et vadested, hvor vi ikke har kendt vores fremtid, og hvor vi har deltaget i den ene arbejdsgruppe efter den anden. Vi er blevet inddraget i alle mulige forskellige planer, som så er blevet droppet igen,” siger tillidsrepræsentant og socialpædagog på Boform Støvring, Kari Merete Fonnesbæk.

I begyndelsen af året besluttede Rebild Kommunes byråd med et snævret flertal på kun en enkelt stemme, at boformerne i Støvring og Terndrup og boenheden i Nørager skal samles på et demensafsnit, Søparken, som er en del af ældrecentret i Rørbæk. Det ligger ude på landet, og der er kun plads til otte af de 19 beboere, så Kari Merete Fonnesbæk føler sig stadig ikke helt sikker på fremtiden.

”Beliggenheden i Rørbæk er ikke optimal, men hvis kommunen holder fast i beslutningen og bygger til, så alle kan være der, bakker vi naturligvis positivt op omkring den plan,” siger Kari Merete Fonnesbæk.

Fakta:

Værgerne til de 19 beboer på de tre institutioner har meddelt Rebild Kommune, at alle beboere ønsker at flytte med til Rørbæk. Men Flemming Hansen, der er direktør i Rebild Kommune, oplyser, at kommunen ikke har helt overblik over, hvor mange af beboerne, der flytter med til Rørbæk, da kommunen endnu ikke har fået svar fra alle beboernes handlekommuner. Men det er planen, at der skal skaffes plads til alle de, der ønsker at flytte med.

Der er et klientel

Grunden til, at der skal ske et eller andet med boformerne er, at de nuværende boliger er utidssvarende. Værelserne er små, og der er tre beboere om et enkelt badeværelse.

”Det frustrerende er, at vi jo ved, at der faktisk vil være et klientel til vores boform, hvis vi bare havde de rigtige fysiske rammer og den rigtige beliggenhed. Men så længe vores fremtid ikke har været klarlagt, kommer der selvfølgelig ikke nye beboere til,” siger Kari Merete Fonnesbæk.

Allerede i begyndelsen af 2009 fik Rebild Kommune udarbejdet en uafhængig analyse af området. Den anbefalede, at der skulle bygges en ny institution. Alligevel har der efterhånden været så mange planer på bordet, at Kari Merete Fonnesbæk ikke kan huske dem alle.

Kæmper for beboerne

Først var det meningen, at Boform Støvring skulle udbygges og lægges sammen med Boform Terndrup. Men efter at have brugt tid på den plan, fandt kommunen ud af, at det var ulovligt at bygge ud på grunden. Senere ville kommunen have boformernes beboere til at udfylde de forskellige tomme boliger på ældrecentrene, og dermed ville beboerne blive splittet fra de mennesker, som de fleste af dem har levet sammen med i op mod 25 år.

”Det blev vi meget oprørte over, og derfor begyndte vi at skrive klagebreve til politikerne og kontaktede medierne. Det gav lidt kriller i maven at gå til pressen, men det viste sig at være det helt rigtige. Kommunen endte med at love os, at beboerne kan blive sammen,” siger Kari Merete Fonnesbæk.

Føler sig fejlplaceret

På et andet tidspunkt skulle de tre institutioner samles i en del af et ældrecenter – men den plan viste sig at være for dyr. Og sådan har der været den ene plan efter den anden på bordet, imens medarbejdernes tillid til kommunen er blevet mindre og mindre, og uvisheden om, hvad dagsordenen egentlig var, er blevet større og større.

”Et væsentligt problem er, at boformerne som de eneste handicapinstitutioner er placeret i center for Pleje og Omsorg. Derfor har det handlet så meget om, at vi skulle fylde op på nogle tomme ældrecentre, mens kommunen for eksempel slet ikke har haft styr på visitationen til vores institution. Vi oplever, at vi er fejlplaceret, og at vi hører hjemme i Familie og Handicap, hvor vi har et fagligt fællesskab med de andre,” siger Kari Merete Fonnesbæk.

Op og nedture

I begyndelsen af 2013 indstillede sundhedsudvalget pludselig til, at der skule bygges en helt ny institution, hvor de tre institutioner kunne samles.

”Vi var lige helt oppe at køre et par dage, indtil økonomiudvalget fejede den indstilling af bordet, og byrådet derefter besluttede, at vi skal flytte til Rørbæk,” fortæller Kari Merete Fonnesbæk.

Og sådan har der været masser af op- og nedture gennem årene.

”Det tapper energi, og vores humør kører jo også op og ned. Men på trods af en usikker fremtid har vi en rigtig god arbejdsplads med stabile medarbejdere. Vi har stået sammen gennem hele forløbet,” siger hun.

Tillidsrepræsentanten kan kun opfordre andre til at tage kampen op, hvis de kommer i lignende situationer:

”Vi er beboernes advokater, og selvom vi ikke er sikre på, at vi er helt i mål endnu, så har vores kamp i hvert fald sikret, at beboerne kan blive sammen,” siger hun.

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld