”Vi passer jo bare vores arbejde,” lyder det på beskedent nordjysk fra Kim Levisen, socialpædagog og tillidsrepræsentant på Socialpsykiatrisk Boform Brovst, der hører under Region Nordjylland.
Og måske er det ganske sigende, at boformen blev indstillet til Rehabiliteringsprisen af en ansat i retspsykiatrien i København.
Men går man Kim Levisen og et par af hans kolleger – socialpædagog Morten Kramer og afdelingsleder Vibeke Dalsgaard – lidt på klingen, så indrømmer de, at de faktisk kan noget særligt på Socialpsykiatrisk Boform Brovst.
”Medarbejderne fortjener bestemt prisen, for Boform Brovst kan modtage og rumme borgere, som andre har anset som uanbringelige. Vi gør en enorm forskel for nogle mennesker, som er helt ude på kanten af livet,” siger Vibeke Dalsgaard.
Chef i eget liv
Beboerne på Boform Brovst tilhører den mest komplicerede ende af psykiatrien og har ofte to eller tre diagnoser. Ud over en eller flere psykiske lidelser, har de fleste været eller er misbrugere, og flere har også behandlingsdomme. Turbulens har været nøgleordet for deres liv hidtil, og de er røget ud og ind af institutioner.
”Vi arbejder for, at beboerne bliver bedre til at mestre deres eget liv. Derfor bliver beboerne chef i et team, som består af beboeren selv og to medarbejdere. Teamet planlægger formålet med opholdet,” fortæller Morten Kramer og fortsætter:
”Vi viser dem, at vi mener, at de kan, og vi støtter dem i deres ønsker. Det er vores opgave at hjælpe dem til at få struktur på deres liv, og derudover gør vi også en indsats for, at de kommer ud og prøver sig selv af i virkeligheden – det kan være ved at deltage i aktiviteter i nærområdet eller gennem vores samarbejde med Skovsgård Hotel og Råd og Dåd Butikken.”
Socialpsykiatrisk Boform Brovst har ingen typiske forløb med beboerne. De bor der midlertidigt, fordi der skal findes en afklaring på, hvad der skal ske med dem.
”Det mest sandsynlige er, at beboerne senere kommer til et botilbud med støtte,” siger Kim Levisen.
Høje kompetencer
Fakta:
Uddrag fra begrundelsen for, at Boform Brovst fik Rehabiliteringsprisen:
Boform Brovst er vedholdende og insisterende i deres respekt over for brugere og i deres rummelighed, hvad der har den positive bieffekt, at brugerne også bliver mere rummelige og respektfulde over for hinanden. På Boform Brovst ved personalet, at de fleste brugere på et tidspunkt skejer ud eller falder i, men vedkommende bliver ikke opgivet eller smidt ud af den grund. På Boform Brovst får man brugeren indlagt eller behandlet, og vedkommende kommer så tilbage. Boformen kan levere præcist, hvad der er brug for til disse brugere/patienter, og som indstilleren til prisen, der er ansat på en retspsykiatrisk afdeling i Københavnsområdet, siger: ”Jeg ville ønske, jeg kunne sende alle vores patienter til Brovst, da det er et enestående sted”
Selvom mange af beboerne også kan være meget udad reagerende, så gør Boform Brovst nærmest aldrig brug af magtanvendelser. Boformen prioriterer medarbejdernes undervisning i konflikthåndtering højt, og alle er til kontinuerlig træning i, hvordan de sikrer, at det bliver så lille en indgriben som muligt, hvis de bruger magt.
”Det giver en meget stor sikkerhed for medarbejderne, at de er så velbevandrede og ved så meget om magtanvendelser. Det resulterer i, at vi stort set aldrig bruger magt. På kurserne får medarbejderne konkrete værktøjer til, hvordan de skal stå over for en ophidset beboer, og hvordan de taler en konflikt ned. De bliver også undervist i, hvilke greb, der er mest hensigtsmæssige at bruge, hvis de må ty til magt,” siger Vibeke Dalsgaard.
Derudover får alle medarbejdere også supervision en gang om måneden af en psykiater, mens efteruddannelse og videndeling også står højt på dagsordenen.
”Vi har meget fokus på, at der skal være tid til kollegial respons i hverdagen, og vi bruger hinanden til at vende problemstillinger og få gode råd,” siger Kim Levisen.
Socialpædagoger er vigtige
Som mange andre arbejdspladser inden for psykiatrien er socialpædagogerne i mindretal blandt medarbejderne på Boform Brovst. Ud af de 30 medarbejdere er seks socialpædagoger.
”Men vi synes, at der skal ansættes endnu flere socialpædagoger i psykiatrien, for vi oplever, at vi har noget særligt at byde på. Vi ser mennesket frem for sygdommen eller diagnosen,” siger Kim Levisen.
I Brovst er medarbejderne på boformen – uanset om de er socialpædagoger, sygeplejersker eller social- og sundhedsassistenter – ansat til det samme job. Det er socialpædagogerne godt tilfredse med:
”Det er superfint, for vi bruger hinandens faglighed, og det giver os nye vinkler på vores arbejde,” siger Morten Kramer.
Ifølge Vibeke Dalsgaard er tværfagligheden et stort plus for Boform Brovst, og hun mener, at det er utroligt vigtigt, at der er socialpædagoger ansat i psykiatrien:
”Hvis her kun var sygeplejersker og sosu-assistenter, ville det hurtigt blive til en afdeling, men socialpædagogerne har fokus på, at det her er et hjem for beboerne. De forskellige faglige tilgange gavner helt klart arbejdspladsen og vores beboere,” siger hun.