Emner

Vi skal kæmpe for respekt

Maria Jeanet Wedsgaard Hæstrup tog generalforsamlingen med storm og fik allerflest stemmer til kredsbestyrelsen, hvor hun er det eneste helt nye medlem.

Det kom som en stor overraskelse for Maria Jeanet Wedsgaard Hæstrup, at hun fik så godt et valg, da hun stillede op til kredsbestyrelsen i Socialpædagogerne Nordjylland. Hun kom i bestyrelsen med flest stemmer, og hun er også det eneste bestyrelsesmedlem, der ikke tidligere har været i kredsbestyrelsen.

”Jeg troede ikke, at jeg blev valgt ind. Der er ikke særlig mange, som kender mig, og jeg arbejder inden for et lidt specielt område,” siger hun.

Maria Jeanet Wedsgaard Hæstrup er ansat på Region Nordjyllands sikrede institution for unge, Kompasset i Brønderslev, hvor hun også har været tillidsrepræsentant i godt et år.

Der skal ord på fagligheden

Hun stillede især op til kredsbestyrelsen, fordi hun mener, at Socialpædagogerne i højere grad skal arbejde for at skabe respekt for socialpædagogernes faglighed.

”Pædagoger er generelt dårlige til at gøre opmærksomme på, hvad det er, vi kan. Derfor bliver vi nemme ofre for omlægninger og nedskæringer på tilbuddene,” siger Maria Jeanet Wedsgaard Hæstrup.

Hun mener, at det er svært at skabe respekt for et fag, som ikke gør opmærksom på sig selv, og hun mener, at SL kunne være mere tydelig og synlig.

”Det ville for eksempel være rart, hvis det ikke var en lektor eller psykolog, der blev interviewet til nyhederne om pædagogisk faglighed, men at det var en socialpædagog ude fra virkeligheden. Det må vi arbejde mere proaktivt for,” siger hun.

Der er brug for faglig og saglig tilgang

Maria Jeanet Wedsgaard Hæstrup blev færdiguddannet pædagog i 2005, og har, inden hun kom til Kompasset, arbejdet på opholdssteder for udsatte, omsorgssvigtede og kriminelle unge.

”Den målgruppe har i høj grad brug for, at man har en faglig og saglig tilgang til dem, men jeg har ofte oplevet at arbejdet med dem varetages af mennesker, der ikke har en pædagogisk uddannelse. Det er et problem, som både findes i privat og offentlig regi, men det er mest udtalt i det private. Jeg tror, at en løsning blandt andet kan være, at der kommer ordnede forhold for medarbejderne på de private opholdssteder,” siger hun.

Maria Jeanet Wedsgaard Hæstrup har erfaret, at der ikke altid bliver passet ordentligt på medarbejderne på de private opholdssteder.

”Ofte er lederne heller ikke uddannede, og det kan mærkes hele vejen ned i en organisation. Der er sådan en brug og smid væk indstilling til medarbejderne. Når de er brugt op, kan man bare finde nogle nye.”

Flere overenskomster

Socialpædagogerne Nordjylland har i en årrække haft fokus på at skabe kontakt til de private opholdssteder, og nogle steder er det også lykkedes at tegne en overenskomst. Det arbejde, mener Maria Jeanet Wedsgaard Hæstrup, at det er vigtigt, fortsætter:

”I lang tid har det været en almen misforståelse, at arbejdet med den slags unge ikke kunne rummes af overenskomster. Men det er heldigvis ved at vende – for meget kan jo lade sig gøre for eksempel via en decentral arbejdstidsaftale, hvor man også helt automatisk er igennem en række processer, hvor man er opmærksom på, at man ikke skal forringe vilkårene for medarbejderne,” siger hun.

Godt modtaget

Siden generalforsamlingen er den nye kredsbestyrelse blevet konstitueret og er godt i gang med arbejdet, fortæller hun.

”Jeg er blevet rigtig godt modtaget, og jeg er blevet bekræftet i, at hvis man gerne vil have ansvar og indflydelse og være med til at ændre nogle ting, så er der mulighed for det.”

Maria Jeanet Wedsgaard Hæstrup er blandt andet er kommet med i en arbejdsgruppe, der arbejder med temaet: Socialpædagogerne i fremtiden.

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld