Emner

Besparelser sender handicappede i helhedstilbud

Brønderslev Kommune er én af de kommuner, der har indført helhedstilbud. Mange oplever, at økonomien har vejet tungest og ikke de enkelte borgeres behov og ønsker.

Den 15. april 2012 mistede 25 handicappede borgere fra Brønderslev Kommune deres dagtilbud. De skulle dermed sige farvel til de venskaber, deres netværk og den beskæftigelse, som de har haft i årevis på henholdsvis Værkstedet i Dronninglund og Aktivitetshuset i Brønderslev.

Brønderslev Kommune sparer til gengæld 1,3 millioner kroner ved at etablere integrerede dagtilbud – såkaldte helhedstilbud. Det betyder, at de 25 handicappede Brønderslev-borgere ikke længere skal tage af sted til Værkstedet eller Aktivitetshuset. I stedet får de deres dagtilbud hjemme i deres botilbud eller bofællesskab.

Langt ringere

Jørgen Sørensens 48-årige datter, Mette, er en af dem, der i dag modtager et helhedstilbud.

”Set med mine øjne er det et langt ringere tilbud end det, som hun fik på Aktivitetshuset. Helhedstilbuddet imødekommer slet ikke hendes behov. Hun giver også stadig udtryk for, at hun gerne vil tilbage til Aktivitetshuset, for der havde hun sit arbejde og omgang med langt flere mennesker,” siger Jørgen Sørensen.

På Aktivitetshuset var der 42 brugere. I dag er Mette sammen med fire andre i et helhedstilbud hjemme i bofællesskabet på Brandur Allé 5 i Brønderslev.

Helhedstilbud kan være godt

Alle, som INDSIGT, har talt med, er enige om, at et helhedstilbud kan være godt for nogle – for eksempel de allersvageste eller de ældre handicappede, som har svært ved at klare det daglige miljøskifte fra botilbud til dagtilbud.

”Men i Brønderslev Kommune har man valgt at kombinere en god pædagogisk idé med besparelser. Det har resulteret i, at økonomien har vejet tungere end den enkelte borgers ønsker og behov,” siger Kirsten Marie Haulrich, der er leder af Aktivitetshuset og også var leder af Værkstedet, som nu er blevet lukket.

Et utroligt svigt

Rikke Brøgger var tillidsrepræsentant på Værkstedet og Aktivitetshuset, da kommunen indførte helhedstilbud. Hun mener heller ikke, at kommunen foretog en reel individuel vurdering af, hvad der var bedst for den enkelte borger.

”Der skete overhovedet ikke en reel individuel vurdering af borgernes behov. Selv de mest velfungerede Brønderslev-borgere blev flytte hjem til et helhedstilbud. Det er et utroligt svigt af kommunen over for disse borgere, for kommunen ødelagde det netværk og de venskaber, som de havde haft igennem mange år,” siger Rikke Brøgger.

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld