Emner

Blev flyttet til nyt job på grund af barsel

Kristina Mortensen blev under sin barsel flyttet til et nyt job, men med hjælp fra Socialpædagogerne Nordjylland fik hun sit oprindelige arbejde igen.

Fem måneder før Kristina Mortensen skulle tilbage til sit arbejde efter endt barsel, blev hun ringet op af sin leder, som fortalte, at Kristina ikke længere skulle arbejde på det aktivitetstilbud, hvor hun var ansat, men i stedet skulle til at arbejde på en boform.

”Jeg havde nogle uger forinden fået en mail om, at min arbejdsplads var ramt af nedskæringer, og derfor skulle en medarbejder flyttes fra aktivitetstilbuddet til boformen. Nu fortalte min leder så, at de havde besluttet, at det skulle være mig, fordi jeg havde været væk på grund af min barsel,” fortæller Kristina Mortensen.

Flytningen til det nye job ville betyde, at Kristina Mortensen skulle til at arbejde aften og weekend, hvilket slet ikke harmonerede med, hvordan hun gerne vil leve sit familieliv.

”Umiddelbart havde jeg det indtryk, at jeg ikke kunne stille noget op overfor den beslutning. Men jo nærmere jeg kom jobstart, kunne jeg bare mærke, at det ikke ville fungere for mig, hvis andre skulle passe mine børn om aftenen og i weekenden. Det var ikke sådan, jeg havde lyst til at leve mit familieliv,” siger Kristina Mortensen. 

Kontaktede SL

To måneder før hun skulle tilbage til sit arbejde, kontaktede hun Socialpædagogerne Nordjylland. Egentlig fordi hun var nået dertil, at hun overvejede at sige sit job op og ville undersøge, om hun kunne undgå karantæne fra a-kassen.

Hos Socialpædagogerne Nordjylland fik hun fat på konsulent Else-Marie Winther Sørensen, som forklarede, at en arbejdsgiver ikke bare kan flytte en medarbejder til et nyt arbejde, for hvis det giver væsentlige ændringer i fx arbejdstiden, skal det varsels med, hvad der svarer til ens opsigelsesvarsel. Og arbejdsgiveren kan slet ikke begrunde en flytning til et nyt job med, at medarbejderen er på barsel, for det er i strid med ligebehandlingsloven.

”Else-Marie sagde, at hvis jeg havde sort på hvidt, at jeg var blevet flyttet til et nyt arbejde på grund af min barsel, ville Socialpædagogerne Nordjylland gerne tage min sag videre. Derfor kontaktede jeg min leder og fik det notat, som hun havde skrevet i forbindelse med samtalen med mig, hvor hun skrev, at ledelsen ville flytte mig til et nyt job på grund af min barsel,” siger Kristina Mortensen.

Det betød alverden

I første omgang holdte Else-Marie Winther Sørensen et møde med Kristina Mortensens arbejdsplads for at høre, om de ville trække deres beslutning om at flytte hende til et nyt arbejde tilbage, da flytningen dels ikke var blevet varslet korrekt og desuden var i strid med ligebehandlingsloven.

Men arbejdspladsen holdt fast i, at det var Kristina Mortensen, der skulle flyttes til et nyt job. Derfor bad Else-Marie Winther Sørensen om et nyt møde, hvor hun ville tage Socialpædagogernes jurist med, for så måtte de i fællesskab tale om, hvor stor erstatning Kristina Mortensen skulle have.

”Jeg gik og ventede på at høre nyt om mødet, men det blev aldrig til noget, for i stedet blev jeg ringet op af Else-Marie, som kunne fortælle, at min arbejdsplads alligevel havde bestemt sig for at trække beslutningen og jeg fik mit job tilbage,” siger Kristina Mortensen.

Hun har været tilbage på jobbet siden september 2017, og selvom hun synes, at forløbet har været ubehageligt, så er hun glad for at være tilbage på arbejdspladsen og hos sine kolleger, som har bakket hende op gennem hele forløbet.

”Jeg er så taknemmelig over den hjælp, som jeg fik fra Socialpædagogerne Nordjylland. Else-Marie var saglig og skarp, og der var aldrig nogen slinger i valsen – hun skulle nok hjælpe mig med det her, sagde hun. Det har betydet alverden for min familie, at jeg kan være mor på den måde, som jeg gerne vil,” siger Kristina Mortensen.

(Offentliggjort den 3. januar 2018)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld