”Det er helt vildt godt.”
Sådan lyder Dorthe Pedersens respons på de redskaber, som en arbejdsgruppe på 15 socialpædagoger har udviklet i forbindelse med Socialpædagogerne Nordjyllands faglighedsprojekt.
Fakta:
En arbejdsgruppe på 15 socialpædagoger i kreds Nordjylland har udviklet alt fra brætspil, fagligheds laboratorier, plakatkampagner, hjælpe til elevatortaler og andre enkle hjælpemidler og øvelser, som skal være med til at synliggøre den socialpædagogiske faglighed og værdien af den.
Dorthe Pedersen er fællestillidsrepræsentant for socialpædagogerne i Vesthimmerlands Kommune, og hun har afprøvet tre af redskaberne på en temadag sammen med sine kolleger i de beskyttede værksteder.
”Jeg oplevede, at redskaberne var lige til at gå til. Nogen gange skal vi lige bryde isen, når vi skal tale om den socialpædagogiske faglighed, men med disse redskaber var det slet ikke svært at komme i gang med de faglige diskussioner. Alle bidrog, og alle kunne forholde sig til redskaberne,” siger hun.
Synliggør fagligheden
Dorthe Pedersen fortæller, at medarbejderne på de beskyttede værksteder naturligvis vender mange faglige problemstillinger i dagligdagen.
”Vi vil jo gerne hjælpe borgerne bedst muligt, så når der opstår en problemstilling, drøfter vi den naturligvis. Men med redskaberne fra Socialpædagogerne Nordjylland får vi mulighed for at vende fagligheden mere generelt. Redskaberne er med til at synliggøre vores faglighed, og vi bliver opmærksomme på, hvordan vi kan formidle vores faglighed til omverdenen,” siger hun.
Giver selvtillid
Forstander for de beskyttede værksteder i Vesthimmerlands Kommune, Knud Olav Christiansen, var i første omgang lidt overrasket over, at man som socialpædagog kan have svært ved at sætte ord på sin faglighed og det, som man er god til.
Fakta:
De beskyttede værksteder, BV Vesthimmerland, består af otte forskellige afdelinger spredt i hele kommunen og har omkring 45 ansatte.
”Jeg synes jo generelt, at socialpædagoger er rigtig gode, og derfor har jeg så mange af dem ansat. De burde allerede være stolte af alt det, som de gør,” siger Knud Olav Christiansen, der selv har en baggrund som civiløkonom.
Han oplevede, at temadagen, hvor medarbejderne afprøvede redskaberne fra Socialpædagogerne Nordjylland, var med til at stive selvtilliden af og grave den faglige stolthed frem igen.
”I de her tider, hvor der er så meget fokus på effektivitet, økonomi og vagtplaner, kan man engang imellem godt miste fokus på, hvad ens socialpædagogiske faglighed egentlig er. Det er redskaberne med til at sætte på dagordenen igen, og man bliver skarpere på, hvad det er, socialpædagoger bidrager med, og hvorfor den socialpædagogiske faglighed er så vigtig inden for vores område,” siger Knud Olav Christiansen.
Tilbage på sporet
På temadagen fik medarbejderne mange værdifulde diskussioner, og de blev mere skarpe på den socialpædagogiske faglighed ifølge Knud Olav Christiansen:
”Redskaberne var rigtig gode til at få os tilbage på det faglige spor, og vi fik igen fokus på det, som rent faktisk er det primære i vores arbejde – nemlig at skabe trivsel og en meningsfuld hverdag og meningsfuld beskæftigelse for borgerne, som netop er vores kerneopgave,” siger han.
Planen er, at de beskyttede værksteder på sine månedlige fællesmøder for medarbejderne vil fortsætte med at bruge de forskellige redskaber fra Socialpædagogerne Nordjylland.
(Offentliggjort den 2. januar).