Emner

Hæder til Arne og Lone

De to tidligere beboere i Hammer Bakker, Arne og Lone, har modtaget N. E. Bank-Mikkelsens Pris for deres deltagelse i dokumentarfilmene ’De åndssvages historie’.

Da dokumentarfilmene ’De åndsvages historie – fortalt af de sidste øjenvidner’ tonede frem på tv-skærmene sidste år, blev Arne Andersen og Lone Christiansen kendte i den brede offentlighed.

I filmene fortalte de om, hvordan det var, da de allerede som børn blev anbragt på åndssvageanstalten i Vodskov. Det var en tid med umyndiggørelse, tvangsfiksering, disciplinære straffe, indespærring og tvangsmedicinering. Menneskesynet var et ganske andet end i dag, og Caroline Olsen, det tredje øjenvidne i filmene, kunne bl.a. fortælle om, hvordan hun blev tvangssteriliseret.

Et ubeskriveligt mod

I dag lever Arne, Lone og Caroline et normalt liv uden for institutionerne, og den 18. november modtog de alle tre N. E. Bank-Mikkelsens Pris 2016. De fik prisen for at have udvist et ubeskriveligt stort mod ved at fortælle om de vilkår, de blev mødt med i deres barndom og ungdom på åndssvageanstalterne.

Prisen blev uddelt af N. E. Bank-Mikkelses Mindefond i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup. Arne og Lone var kørt hertil fra Vodskov i en sponsoreret bus fra Østergaards Biler sammen med deres familie og venner.

N. E. Bank-Mikkelsen blev forsorgschef for Åndssvageforsorgen i 1959, og med ham begyndte forholdene på anstalterne at ændre sig. Han arbejdede for en forbedring af de åndssvages forhold både i og uden for Danmark og havde en filosofi om at skabe en tilværelse så nær det normale som muligt for mennesker med handicap.

(Offentliggjort den 2. januar 2017).

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld