Emner

Det var bestemt på forhånd

Forældrene til Mette Sørensen mener ikke, at Brønderslev Kommune foretog en reel individuel vurdering af hendes behov, da den flyttede hende fra Aktivitetshuset til et helhedstilbud. Nu klager de til ombudsmanden.

Mette Sørensen er én af de 25 handicappede borgere i Brønderslev, der den 15. april blev flyttet fra sit dagtilbud i Aktivitetshuset til et helhedstilbud hjemme på sin bopæl i bofællesskabet på Brandur Allé 5.

Men da kommunen besluttede at flytte Mette til et helhedstilbud, skete det ifølge hendes forældre ikke på baggrund af en reel individuel vurdering af hendes behov.

”Da vi mødte op til visitationssamtalen med kommunen, var det vores helt klare indtryk, at de allerede havde bestemt, at hun skulle i helhedstilbud,” siger Jørgen Sørensen, far til Mette.

På mødet gav både Mette og hendes forældre udtryk for, at Mette gerne ville blive på Aktivitetshuset, og at det også ville være bedst for hendes udvikling.

Klager til ombudsmanden

”Men der skete ikke en reel individuel vurdering – hverken af Mette eller de fire andre i hendes bofællesskab. Kommunen har over en kam besluttet, at alle brugerne af Værkstedet og Aktivitetshuset, der kommer fra Brønderslev, og som bor i et bofællesskab eller botilbud, skal visiteres til et helhedstilbud. De har ikke vurderet, hvad der var bedst for den enkelte borger,” siger Jørgen Sørensen.

Han fortæller, at alle fem borgere fra Brandur Allé 5 gav klart udtryk for, at de ønskede at blive på Aktivitetshuset. Men alle blev visiteret til et helhedstilbud hjemme i bofællesskabet.

Efterfølgende klagede alle fem over afgørelsen til Statsamtet. Her afviste man at tage stilling til klagen. Derfor har Jørgen Sørensen nu klaget til ombudsmanden.

Føler hun blev fyret

Hans datter, 48-årige Mette, har i 23 år været i dagtilbud på Aktivitetshuset. Hun har altid anset tilbuddet som sit arbejde, og derfor følte hun også, at hun blev fyret, da hun pludselig blev flyttet hjem i et helhedstilbud, fortæller Jørgen Sørensen.

”Mette ville gerne være blevet på Aktivitetshuset, og hun giver også stadig udtryk for, at hun gerne vil tilbage til Aktivitetshuset, for der havde hun sit arbejde og omgang med langt flere mennesker,” siger han.

På Aktivitetshuset var der 42 brugere. I dag er Mette kun sammen med de fire andre beboere i helhedstilbuddet hjemme i bofællesskabet.

Et langt ringere tilbud

På Aktivitetshuset havde Mette stor glæde af at bevæge sig på tværs i huset, hun havde mange gode venskaber og relationer til de andre, og det var med til at styrke hendes sociale færdigheder, fortæller Jørgen Sørensen:

”Det gav hende rigtig meget selvværd, at hun hver dag tog af sted til sit arbejde på Aktivitetshuset, og at hun var sammen med andre end dem, som hun bor sammen med,” siger han.

I mere end et halvt år har Mette nu været i et helhedstilbud – og det er, ifølge hendes far, et langt ringere tilbud end det, som hun fik på Aktivitetshuset.

”Set med mine øjne er helhedstilbuddet langt ringere. Vi oplever slet ikke, at det imødekommer hendes behov,” siger han.

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld