Emner

Få nyt fokus på fagligheden

Projektet, Socialpædagogerne i fremtiden, er ved at være afsluttet i Nordjylland. Det har resulteret i otte redskaber til at sætte fokus på den socialpædagogiske faglighed.

Der er gået næsten et år og utallige brainstorms, udviklingsmøder og prototypetests siden, projektleder Dorte Lauenborg Nielsen blev ansat til at være tovholder for projektet: Socialpædagogerne i fremtiden.

En arbejdsgruppe med 15 socialpædagoger er nu ved at sætte punktum for deres arbejde. Sammen har de udviklet otte redskaber, der skal gøre det nemmere at sætte ord på den socialpædagogiske faglighed og synliggøre den yderligere over for hinanden, kolleger, pårørende, chefer og politikere.

Fakta:

De otte redskaber vil blive præsenteret på en række åbne medlemsmøder i løbet af efteråret.

”Det slående ved projektet har været, at medlemmerne jo ikke har brug for raketvidenskab og tunge teorier for at synliggøre deres faglighed. De efterspørger helt enkle og konkrete redskaber, som er nemme at bruge i den daglige praksis. Derfor er det også den slags redskaber, som vi har udviklet,” siger Dorte Lauenborg Nielsen.

Redskaberne er i de seneste måneder blevet testet på de socialpædagogiske arbejdspladser og vil nu blive færdigudviklet, så de i løbet af efteråret kan blive taget i brug af alle medlemmer.

Der er tale om alt fra brætspil, hjælp til elevatortaler og enkle hjælpemidler til at reflektere over den socialpædagogiske praksis i dagligdagen.

Stort ejerskab

Både Pia Skatka og Susanne Morberg Kristensen har været med i arbejdsgruppen, fordi de selv oplever et behov for at blive bedre til at synliggøre deres socialpædagogiske faglighed. De arbejder begge i Familiegruppen Øst i Aalborg, hvor langt hovedparten af kollegerne er socialrådgivere.

”Jeg ville gerne blive mere bevidst om og bedre til at synliggøre overfor omverdenen, hvad det er en socialpædagog egentlig kan. Nogen anser os bare som sådan nogle legetanter, men vi løser faktisk en meget krævende opgave, hvor vi skal få børn og unge, som tidligere ville være blevet anbragt, til at fungere i deres familie,” siger Pia Skatka.

Både hun og Susanne Morbjerg Kristensen har været rigtig glade for at være med i projektet, hvor de sammen med andre socialpædagoger har udviklet de redskaber, der skal hjælpe til at synliggøre fagligheden.

”Det har været vildt godt at være med. Det har helt klart været en styrke, at vi selv har opfundet og udviklet redskaberne, for det giver en høj grad af ejerskab, og jeg synes virkelig, at det er noget, som jeg kan bruge,” siger Susanne Morbjerg Kristensen.

På Familiecenter Øst forestiller Pia Skatka og Susanne Morbjerg Kristensen sig, at de kan få stor glæde af det redskab, der bliver kaldt elevatortalen, som giver hjælp til skarpt at formulere, hvad det er, socialpædagoger kan.

”Det vil gøre os bedre til at sætte ord på vores faglighed overfor vores samarbejdspartnere. Jeg håber meget, at andre socialpædagoger vil bruge redskaberne, så de kan opnå en større gennemslagskraft,” siger Pia Skatka.

Det har en effekt

Anne Bjerre Søltoft fra bofællesskaberne Frederikshavn har også været med i arbejdsgruppen, og det har været lidt af en øjenåbner for hende, at mange socialpædagoger kæmper for at forklare, hvorfor det er vigtigt, at netop deres faglighed er på arbejdspladserne:

”Det har tydeliggjort over for mig, at vi har brug for et fælles sprog for, hvad vores faglighed er. Og efterhånden som vi i stigende grad samarbejder med andre faggrupper og bevæger os ind på nye arbejdsområder, får vi mere og mere behov for at kunne dette,” siger hun.

Tommy Stoklund Jørgensen fra Boenhederne i Støvring er helt enig:

”Vores fag og vores redskaber er ikke helt lige så håndgribelige og nemme at forklare som fx en tømrers. Det kan godt være lidt diffust, så derfor er der behov for, at vi bliver bedre til at forklare vores faglighed,” siger han.

Hans arbejdsplads har allerede afprøvet et af de redskaber, som han har været med til at udvikle i projektet:

”Og det har helt klart en effekt. Vi er blevet mere bevidste om, at vi skal sætte ord på det, som vi gør. Samtidig er det rigtig godt, at redskaberne er så enkle og nemme at gå til, for det øger sandsynligheden for, at de vil blive brugt i en ellers travl og kompliceret hverdag,” siger han.

Offentliggjort den 23. maj 2016.

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld