Da dokumentarfilmene ’De åndsvages historie – fortalt af de sidste øjenvidner’ tonede frem på tv-skærmene sidste år, blev Arne Andersen og Lone Christiansen kendte i den brede offentlighed.
I filmene fortalte de om, hvordan det var, da de allerede som børn blev anbragt på åndssvageanstalten i Vodskov. Det var en tid med umyndiggørelse, tvangsfiksering, disciplinære straffe, indespærring og tvangsmedicinering. Menneskesynet var et ganske andet end i dag, og Caroline Olsen, det tredje øjenvidne i filmene, kunne bl.a. fortælle om, hvordan hun blev tvangssteriliseret.
Et ubeskriveligt mod
I dag lever Arne, Lone og Caroline et normalt liv uden for institutionerne, og den 18. november modtog de alle tre N. E. Bank-Mikkelsens Pris 2016. De fik prisen for at have udvist et ubeskriveligt stort mod ved at fortælle om de vilkår, de blev mødt med i deres barndom og ungdom på åndssvageanstalterne.
Prisen blev uddelt af N. E. Bank-Mikkelses Mindefond i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup. Arne og Lone var kørt hertil fra Vodskov i en sponsoreret bus fra Østergaards Biler sammen med deres familie og venner.
N. E. Bank-Mikkelsen blev forsorgschef for Åndssvageforsorgen i 1959, og med ham begyndte forholdene på anstalterne at ændre sig. Han arbejdede for en forbedring af de åndssvages forhold både i og uden for Danmark og havde en filosofi om at skabe en tilværelse så nær det normale som muligt for mennesker med handicap.
(Offentliggjort den 2. januar 2017).