Emner

Kompasset holder den socialpædagogiske fane højt

Det er benhårdt arbejde at skabe en ny sikret institution, men Kompasset i Brønderslev har forfulgt sine muligheder og holder den socialpædagogiske fane højt.

På opslagstavlen på hendes kontor hænger FN’s børnekonvention sammen med en hilsen til verdens sødeste mor. Tina Maria Larsen, der er forstander på Nordjyllands første og eneste sikrede døgninstitution for børn og unge, Kompasset i Brønderslev, har haft nogle travle dage bl.a. med henvendelser fra pressen, som vil have hendes kommentar til, at to sikrede institutioner i Midtjylland bruger døralarmer på de unges værelser, selvom det er ulovligt.

Fakta:

Den sikrede institution Kompasset er et socialt tilbud, drevet efter serviceloven, og ikke et ungdomsfængsel. Derfor er det den socialpædagogiske behandling og undervisning, der er indholdet, og ikke straf.

”Min holdning er, at man altid skal være ekstremt opmærksom på en glidebane, hvor magtmidler risikerer at erstatte den socialpædagogiske indsats på de sikrede institutioner for børn og unge. Der er en grund til, at det er socialpædagogiske døgninstitutioner og ikke fængsler, som vi anbringer børn og unge på. Det skal vi værne om,” siger hun.

Kompasset har nu eksisteret i fem år, og lige fra begyndelsen har målet været, at den socialpædagogiske faglighed skulle være i centrum for arbejdet på institutionen.

”Det er stadigvæk den socialpædagogiske tilgang, som vi lægger vægt på, og som skal gøre en forskel inden for det her område, for ellers var Kompasset jo bare et fængsel,” siger Tina Maria Larsen og henviser til hegnet omkring institutionen.

Uforudsigeligt område

Kompassets primære målgruppe er kriminelle 15-18-årige, der anbringes i varetægtssurrogat eller som led i en ungdomssanktion. Den sekundære målgruppe er børn og unge, som kommunerne kan anbringe på den sikrede institution af sociale årsager. Enten fordi den unge er til fare for sig selv eller andre eller med henblik på udredning eventuelt kombineret med et behandlingsforløb. Kompasset er normeret til otte pladser.

”Det svinger rigtig meget, hvordan sammensætningen af de unge er, og det er helt uforudsigeligt. Netop uforudsigeligheden er kendetegnende ved en sikret institution som vores. Vi ved aldrig, hvad vi får ind ad døren,” siger Tina Maria Larsen.

Hun fortæller, at det har været benhårdt at skabe en ny institution fra bunden, men at det egentlig ikke har overrasket hende.

”Det er klart, at det er hårdt arbejde at starte noget nyt op, og vi har tilmed ikke noget at sammenligne med her i regionen, fordi det er den første sikrede institution af sin art i Nordjylland. Men vi har forfulgt mulighederne, selvom der har været udfordringer undervejs,” siger Tina Maria Larsen.

Ikke et job for alle

Kompassets døgnafdeling er normeret til 18 ansatte, og de 14 af dem er socialpædagoger.

”Jeg tror, at vi uden sammenligning er den sikrede institution med den største andel af faglærte socialpædagoger i personalegruppen,” siger Tina Maria Larsen.

Men det har taget tid at finde de helt rigtige socialpædagoger til opgaven, for det er ikke alle, der på den lange bane trives på en arbejdsplads som Kompasset. Man skal have en høj socialpædagogisk faglighed og evnen til at stå fast, og så skal man kunne trives med en høj grad af omskiftelighed.

”De unge er anbragt i kort tid, og man kan som ansat ikke se en udvikling over tid, eller om indsatsen bærer frugt på den lange bane. Samtidig kan det være svært at være låst inde som medarbejder, og man kan ikke tage på ture uden for huset. Det er en anderledes måde at arbejde på, hvor man skal have tingene til at ske inden for hegnet,” siger Tina Marie Larsen og fortsætter:

”Og så er der selvfølgelig den latente og potentielle vold, som vi helt tiden skal være opmærksomme på, og som vi i kraft af omskifteligheden ikke ved så meget om, fordi vi får de unge med kort varsel og ikke nødvendigvis ved så meget om dem,” siger hun.

Offentliggjort den 6. november 2017

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld