Det skulle vi have gjort for længe siden, lyder det fra lederen af asylcentret.
Station Vest A/S i Brovst har siden 2016 haft kontrakt med Udlængestyrelsen. Ifølge kontrakten skal det private nordjyske asylcenter tage vare på i alt 14 voksne asylansøgere, som på grund af deres adfærd ikke kan rummes i det ordinære asylsystem.
Med vikarer har Stations Vest A/S omkring 35 medarbejdere, som hidtil har arbejdet uden overenskomst. Men da kontrakten med Udlængestyrelsen blev fornyet ved årsskiftet, var der pludselig skrevet et nyt krav ind kontrakten.
I den nye kontrakt står der, at Station Vest A/S skal sørge for, at medarbejderne ”er sikret løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige end dem, der gælder for arbejde af samme art i henhold til en kollektiv overenskomst”. Det har der ikke været noget krav om før i de tidligere kontakter med Udlændingestyrelsen.
Ifølge leder Ninna Svendsen har Station Vest A/S altid været optaget af, at medarbejderne har gode arbejdsvilkår og en god løn, som godt kan måle sig med arbejdspladser med overenskomst.
”Men med det nye krav fra Udlængestyrelsen tænkte vi, at det måske var bedst, at vi simpelthen fik lavet en rigtig kollektiv overenskomst. Derfor tog vi kontakt Socialpædagogerne Nordjylland og har haft en rigtig positiv proces, der nu er endt med, at vi har tegnet overenskomst,” siger hun.
Omvendt med positivt forløb
Hos Socialpædagogerne Nordjylland er det faglig sekretær Kathja Ryom, der har forhandlet overenskomsten med Station Vest A/S, og hun er enig i, at det har været et positivt forløb.
”Vi har forhandlet en rigtig god overenskomst på plads, der både giver medarbejderne på Station Vest bedre og mere sikre ansættelsesforhold, men også forholder sig til den virkelighed, der er på Station Vest, hvor medarbejderne fx ofte har meget lange vagter,” siger Kathja Ryom.
Hun fortæller dog, at forløbet har været lidt atypisk, fordi det var arbejdsgiveren, som tog kontakt til fagforeningen.
”Normalt er det jo medarbejderne, der presser på for at få en overenskomstaftale på arbejdspladsen, men på Station Vest har det været omvendt. Her var det ledelsen, der ønskede at tegne en kollektiv overenskomst,” siger Kathja Ryom.
Første tillidsrepræsentant
Faktisk var det ikke alle medarbejdere på Station Vest A/S, der var lige begejstrede, da ledelsen i begyndelsen af foråret indkaldte til personalemøde for at fortælle, at de nu ville tegne overenskomst med Socialpædagogerne.
”Det har hundrede procent været ledelsens beslutning, at vi skulle have overenskomst. Jeg hørte om det første gang på personalemødet. I begyndelsen var der nogle kolleger, der absolut ikke var tilfredse med, at de nu skulle til at overholde regler for hviletid, så de ikke kunne have lige så mange lange vagter i træk, som de har været vant til,” siger Alex Nielsen, der har været ansat på asylcentret i seks år.
Han er nu blevet valgt som tillidsrepræsentant på arbejdspladsen. Det har der ikke tidligere været på Station Vest A/S.
En mere retfærdig arbejdsplads
Alex Nielsen er glad for sit arbejde og har aldrig været utilfreds med forholdene på sin arbejdsplads. Alligevel er han godt tilfreds med, at Station Vest A/S nu har tegnet overenskomst med Socialpædagogerne.
”Jeg mener, at det er en klar fordel, at vi har fået overenskomst. Det har givet os en række konkrete forbedringer som for eksempel en ekstra betalt ferieuge og ret til fri på barnets første sygedag. Men først og fremmest synes jeg, at det er rart, at vi sammen med ledelsen har vedtaget nogle klare rammer på vores arbejdsplads, så vi ikke skal diskutere og forhandle om alle mulige detaljer i det daglige. Nu er reglerne ens for alle, og det giver en mere retfærdig arbejdsplads,” siger tillidsrepræsentanten.
Har meldt sig ind i Socialpædagogerne
Før overenskomsten, som trådte i kraft 1. marts i år, var der ingen medarbejdere på asylcentret, som var medlem af Socialpædagogerne.
Alex Nielsen har hidtil været medlem af den gule fagforening og a-kasse Ase, men han har nu meldt sig ind i den fagforening, som arbejdspladsen har tegnet overenskomst med. Det samme har indtil videre tre af hans kolleger på asylcentret.
”Overenskomsten gælder for alle medarbejdere, men som tillidsrepræsentant er det kun medlemmerne af Socialpædagogerne, jeg repræsenterer, og jeg tror da helt klart, at der i fremtiden vil være mange flere, der melder sig ind hos os,” siger Alex Nielsen.
Arbejdsgiver er også glad for overenskomst
Lederen af Station Vest A/S, Ninna Svendsen, kan også kun se fordele ved, at arbejdspladsen har fået overenskomst.
”Da vi første gang tog fat i Kathja fra Socialpædagogerne Nordjylland, var vi lidt bange for at overenskomsten ville medføre en masse snærende bånd og firkantede regler på vores arbejdsplads. Men hun forsikrede os, at vi sagtens kunne lave en overenskomst, der passer til de særlige behov, som vi har på vores arbejdsplads, og sådan er den også blevet,” siger Ninna Svendsen.
Hun har som leder brug for en fleksibel vagtplan, hvor medarbejderne ofte har lange vagter, og hvor de kan træde til, når Udlængestyrelsen med kort varsel fx skal have hentet en ny beboer fra Sjælland til asylcentret i Brovst.
”Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Socialpædagogerne Nordjylland, og havde vi vist, at det var muligt at lave en overenskomst, som kan skræddersyes til vores arbejdsplads, så havde vi gjort det for længst,” siger Ninna Svendsen.
En myte at overenskomst er besværlig
Ifølge Kathja Ryom fra Socialpædagogerne Nordjylland er det netop en myte blandt mange arbejdsgivere, at det er utrolig besværligt og voldsomt dyrt at tegne overenskomst.
”Vi kan sagtens strikke en overenskomstaftale sammen, så den passer til virkeligheden på den enkelte arbejdsplads. På alle ordentlige arbejdspladser vil jeg klart mene, at en overenskomst vil være en fordel for både arbejdsgiverne og medarbejderne,” siger hun.
Det er ikke alene Station Vest A/S, som har valgt at tegne overenskomst, efter at Udlændingestyrelsen har skærpet kravene til medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår i sine kontakter med private aktører.
Socialpædagogerne Nordjylland har også netop tegnet overenskomst med Ask4US i Farsø, der er et indkvarteringssted for unge uledsagede asylansøgere under 18 år, som ikke kan rummes i det almindelige asylsystem.
(Offentliggjort den 21. juli 2021)