Emner

Nye boformer er en panikhandling

Socialpædagogernes tillidsrepræsentant på Visborggard afviser, at folketingets beslutning om at oprette nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger, er løsningen på psykiatriens problemer.

”Det ligner en panikhandling, som dybest set ikke ændrer noget i forhold til personalets og beboernes sikkerhed.”

Sådan siger Kim Albrecht, som er socialpædagogernes tillidsrepræsentant på det psykiatriske bosted Visborggaard, om folketingets nye initiativer, der skal forebygge vold på landets psykiatriske bosteder.

Alle Folketingets partier på nær Enhedslisten blev midt i oktober enige om at bruge 400 millioner kroner fra satspuljen over de næste fire år til initiativer, der skal forebygge vold på psykiatriske bosteder. Det sker efter, at fem ansatte på psykiatriske bosteder er blevet dræbt i løbet af de sidste fire år.

Aftalen betyder, at der bliver oprettet specialiserede socialpsykiatriske afdelinger i landets fem regioner med plads til i alt 150 personer. Afdelingerne er målrettet svært psykisk syge med komplekse sociale problemer og udadreagerende adfærd.

Men ifølge Kim Albrecht er det ikke nogen god løsning:

”Inden en beboer eventuelt kan komme til den nye institutionstype, skal vedkommende jo have været udadreagerende og farlig på et eller andet plan. Og derfor vil de nuværende bosteder jo stadigvæk opleve de farlige og svært tilgængelige borgere,” siger han.

Ikke gennemtænkt

Kim Albrecht også skeptisk overfor, hvad der skal ske, hvis en beboer ikke vil tage imod et tilbud om en plads på en af de nye institutioner.

”Hvad skal der så ske? Skal de så tvangsanbringes, og kan det ske uden en dom til anbringelse? Der er ting i beslutningen, som tydeligvis ikke er ordentligt gennemtænkt,” siger han.

Viborggaard er et af de bosteder, hvor beboerne kan være udadreagerende og voldelige, og i 2015 var der fx ti anmeldelser om vold og trusler til Arbejdstilsynet.

”Vi har et stort fokus på forebyggelse af vold, ligesom vi er opmærksomme på, at det ikke bare skal blive en del af hverdagen. Derfor registrerer vi hver gang, der sker noget. Det er vigtigt, at vi er bevidste om, at vi arbejder med mennesker, som potentielt kan have en udadreagerende og voldelig adfærd, så vi tager vores forholdsregler og passer på hinanden,” siger Kim Albrecht.

Han havde håbet på, at politikerne, i stedet for at opfinde en ny institutionstype, havde styrket de tilbud, som allerede er, og prioriteret at de rette fagligheder er tilstede på bostederne.

”De burde også sikre flere sengepladser på de psykiatriske afdelinger på hospitalerne, så folk ikke bliver udskrevet for tidligt på grund af manglende kapacitet eller afvist på de psykiatriske skadestuer,” siger Kim Albrecht.

(Offentliggjort den 4. november 2016)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld