Emner

Socialpædagoger har været gode til at undgå coronasmitte

Meget tyder på, at socialpædagoger som faggruppe alt andet lige har været gode til at undgå coronasmitte i de seneste to år.

I hvert fald viser en undersøgelse foretaget i januar blandt medlemmerne af Socialpædagogerne Nordjylland en relativt lavere andel, som havde været smittet under coronapandemien, sammenlignet med andelen af coronasmittede blandt andre faggrupper målt på samme tidspunkt.

”Jeg er lidt overrasket over, at smitten blandt socialpædagoger ikke ligger i den høje ende. Mange af vores medlemmer er i nær kontakt med borgere hver dag. Derfor har det været en stor udfordring af bevare nærheden med borgerne og samtidig holde smitten nede. Men det er tilsyneladende lykkedes rigtig flot. Vores medlemmer har været meget omhyggelige med hygiejne, værnemidler og at undgå smitte,” siger Peter Kristensen, der er formand for Socialpædagogerne Nordjylland.

Gode til at holde smitten fra livet

Statens Serum Institut har hver eneste uge under coronakrisen registreret hvor mange smittede, der var i Danmark indenfor en række udvalgte branchefelter.

Det vil sige, at man præcist har kunnet følge med i hvor stor en andel af de ansatte for eksempel i vuggestuer, i børnehaver, i skolerne eller på plejehjem, der på under coronakrisen har været testet positiv for Covid-19.

Der har ikke været registreret, hvor udbredt smitten har været blandt socialpædagoger. Derfor lavede Socialpædagogerne Nordjylland i januar sin egen undersøgelse blandt medlemmerne. Ud fra besvarelserne fra medlemmerne tyder det på, at socialpædagoger generelt set har været gode til at holde coronasmitten fra livet i de seneste to år.

15 % havde været smittet i uge 2

Undersøgelsen fra Socialpædagogerne Nordjylland blev lavet i uge 2, hvor 15,0 % af medlemmerne svarede, at de havde været smittet med Corona på et tidspunkt. 85,0 % svarede, at de ikke have været smittet under coronakrisen.

Til sammenligning viser tallene fra uge 2 fra Statens Serum Institut, at 30,6 % de ansatte i vuggestuer, 22,2 % af de ansatte i børnehaver, 22,3 % af de ansatte i grundskolen og 20,1 % af de ansatte på plejehjem, der på et tidspunkt havde været smitte med Corona.

På grund af de meget smitsomme omikronvarianter er der i dag langt flere danskere, der har været smittet med Corona, end der var i januar. Men ifølge øjebliksbilledet i undersøgelsen fra uge 2 tyder det på, at socialpædagoger generelt har været gode til at undgå smitte under coronakrisen.

”Man skal selvfølgelig være påpasselig med at sammenligne forskellige undersøgelser, men jeg synes dog, at det er bemærkelsesværdigt, at smitten blandt socialpædagoger ligger i den lave ende. Tallene tyder på, at vores medlemmer faktisk har været rigtig gode til også at skærme både beboerne og sig selv imod smitte,” siger Peter Kristensen.

Ikke uden omkostninger

Han understreger, at kampen mod coronasmitten ikke har været uden omkostninger for socialpædagoger de seneste to år. Hvilket også bliver bekræftet af mange af kommentarerne fra medlemmerne i undersøgelsen:

”Det har været en balancegang mellem af udføre sig arbejde med nærhed og kontakt til borgerne og samtidig tage hensyn til borgerne og sig selv.”

”På min arbejdsplads har vi gjort, hvad der er muligt såvel omkring borgerne som internt mellem personale for så godt som muligt fra dag til dag at begrænse risiko for smitte og smittespredning: værnemidler, afspritning, oprydning, udluftning, tests mv. Privat gør vi det samme sig gældende: vaccination, omtanke ved omgang med andre mennesker osv.”

”Tiden med corona har været med ængstelige hænder, hvor vi har famlet os frem, og på mange måder selv fundet vores vej. Der har været retningslinjer ja, men at effektuere dem ude i det virkelige liv synes jeg personligt har været svært.”

”Jeg har ikke selv været bange for at blive smittet, men har virkelig været bange for at smitte mine borgere.”

Ros for at tage ansvar

Peter Kristensen roser socialpædagogerne for at have tage et stort ansvar under coronakrisen.

”Det er min oplevelse, at socialpædagoger har været ekstremt omhyggelige i deres privatliv for at undgå, at de skulle komme til at tage smitte med på arbejdet. Mange har indskrænket deres sociale liv, og det har været godt for at begrænse smittespredningen, men det har helt sikkert haft nogle omkostninger privat,” siger han.

Selvom smitten stadig er i samfundet, er coronakrisen officielt afblæst, og 1. februar blev de sidste coronarestriktioner fjernet i Danmark.

(Offentliggjort den 17. marts 2022)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld