Emner

Større pres på sygemeldte

Kommunernes pres på sygemeldte er øget kraftigt de senere år, og Socialpædagogerne Nordjylland oplever, at flere og flere medlemmer har brug for hjælp, hvis de bliver syge.

I 2013 kom der både en reform af førtidspension og fleksjob samt en sygedagpengereform. Reformerne har bl.a. betydet, at kravene til kommunernes opfølgning af sygemeldte borgere er blevet langt skrappere, og det har smittet af helt ud på de socialpædagogiske arbejdspladser i kommunerne, fortælle Charlotte Enevoldsen, der er faglig sekretær i Socialpædagogerne Nordjylland.

”Medarbejderne ude på arbejdspladserne bliver indkaldt til sygefraværssamtaler efter ganske få sygedage. Der bliver grebet hurtigt og massivt ind, og vi oplever, at vores syge medlemmer ikke har samme mulighed som tidligere for at komme tilbage på arbejdspladsen efter en sygdomsperiode,” siger Charlotte Enevoldsen.

Hurtigere hjælp

Socialpædagogerne Nordjylland får flere henvendelser fra sygemeldte medlemmer, som føler sig voldsomt pressede. Og kredskontoret vil gerne være på forkant med situationen, så folk så hurtigt som muligt får den hjælp og støtte, som de skal have.

”Derfor har vi sagt til vores tillidsrepræsentanter, at så snart de fornemmer, at et medlems sygefravær vil strække sig udover fire uger, skal de kontakte og briefe kredskontorets konsulent på området, så vi er klar til at give hurtig hjælp,” siger Charlotte Enevoldsen.

”Det er vigtigt for os at være synlige, for syge medlemmer af socialpædagogerne har også krav og ret til en ordentlig og fair behandling,” siger hun. 

Firkantet lovgivning

Reformerne har betydet, at der er blevet strammet op, reglerne bliver fulgt til punkt og prikke, og det er blevet langt vanskeligere at finde en fleksibel løsning, som både gavner den enkelte medarbejder og arbejdspladsen.

”Vi oplever, at vi har nogle medlemmer, som rent faktisk kan levere en indsats, men som ikke får en chance for det, fordi de skal stoppes ned i en meget firkantet lovgivning, som ikke tager menneskelige hensyn. Det er meget trist at være vidne til,” siger Charlotte Enevoldsen.

Rammes hårdt

Hun oplever, at det især rammer de sygemeldte socialpædagoger hårdt, at de ikke bliver mødt af et mere løsningsorienteret system.

”Det slår virkelig vores medlemmer ud, at de bliver mistænkeliggjort, og at systemet ikke tror på deres gode intentioner. Socialpædagoger er vant til at hjælpe, støtte og vejlede med det udgangspunkt, at der skal findes en løsning. Og når man så selv bliver mødt af det modsatte på et tidspunkt, hvor man er i krise, rammer det meget hårdt,” siger Charlotte Enevoldsen.

(Offentliggjort den 23. marts 2017)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld