Emner

Besparelser presser arbejdsmiljøet

Nedskæringer er blevet en del af hverdagen for socialpædagogerne på Bofællesskabet Bøgevej i Løgstør. Konsekvensen er et presset arbejdsmiljø.

Bofællesskabet Bøgevej i Løgstør blev etableret for fem år siden. Her har Vesthimmerlands Kommune samlet en tidligere amtslig institution og to kommunale bofællesskaber for borgere med betydelig nedsat fysisk og psykisk funktionsevne i seks nybyggede og moderne huse. Bofællesskabet udgør sammen med to afdelinger ude i byen det, som kommunen kalder Løgstør Tilbuddene.

”Rammerne er rigtig fine på Bøgevej, men stort set lige siden begyndelsen har stedet været ramt af besparelser, og indholdet i tilbuddet er løbende blevet indskrænket på grund af nedskæringer,” siger Kenneth Bach Christensen, fællestillidsrepræsentant for socialpædagogerne i Vesthimmerlands Kommune.

Nu er nye besparelser på vej. Vesthimmerlands Kommune vil spare en halv million på tilbuddet i 2015. Planen er, at weekendbemandingen skal skæres så kraftigt, at beboernes liv i weekenderne kommer til at gå næsten i stå. I dag er der to medarbejdere på weekendvagt i hvert af husene, men ifølge spareplanerne skal der fremover kun være en enkelt medarbejder på vagt i hvert hus i weekenderne.

”Så er det slut med at komme ud af huset i weekenderne. Der bliver kun tid til de meste basale ting. Det bliver frygteligt,” siger Kenneth Bach Christensen.

Opsigelser og sygemeldinger

Det er ikke nyt for medarbejderne på Bofællesskabet Bøgevej, at de bliver ramt af besparelser. Alene de seneste tre år er 12 medarbejdere blevet afskediget, og forandringer har generelt altid været en del af hverdagen.

”Konsekvensen for medarbejderne er, at de skal hjælpe i alle seks huse. Når man møder ind, kan det være, at man skal dække andre huse, hvis der er en sygemelding. Det betyder, at hvis man har planlagt en aktivitet med beboerne, så har det ikke længere første prioritet, i stedet skal man slukke ildebrande,” siger Kenneth Bach Christensen.

Han fortæller, at det nu er begyndt at blive mere og mere tydeligt, at det har konsekvenser, når medarbejderne så ofte føler, at de må gå på kompromis med deres faglighed.

”Medarbejderne begynder at sige op, og alene dette efterår har seks medarbejdere valgt at finde sig et nyt arbejde. Det er faktisk lidt usædvanlig for vores området, og her er der tilmed tale om medarbejdere, der siger, at de ikke kan stå inde for det, som foregår, og derfor søger væk. Samtidig er det mit indtryk, at der er mange sygemeldinger på Bøgevej,” siger Kenneth Bach Christensen.

Han følger situationen tæt. Lige nu er planen, at arbejdsmiljørepræsentanten og tillidsrepræsentanten på Bøgevej vil holde et møde med stedets ledelse om, hvordan der kan rettes op på arbejdsmiljøet.

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld