Emner

Nordjyske bundplaceringer i socialt indeks

De nordjyske kommuner klarer sig ikke specielt godt i Socialpædagogernes Sociale Indeks, der kortlægger kvaliteten af kommunernes indsats overfor udsatte borgere.

Socialpædagogerne har kortlagt kvaliteten af Danmarks 98 kommuners sociale indsats, og generelt placerer de nordjyske kommuner sig ikke særligt godt i indekset.

Kommune Placering
Frederikshavn 28
Thisted 34
Hjørring 47
Aalborg 60
Læsø 61
Rebild 71
Jammerbugt 73
Vesthimmerland 75
Mariagerfjord 82
Brønderslev 91
Morsø 94

 

Tæt på bunden finder man Morsø Kommune på en 94. plads, og det er dermed den nordjyske kommune, der klarer sig allerdårligst. Socialpædagogerne har inddelt det sociale indeks i tre underkategorier, og her kan man se, at det særligt er kvaliteten på handicapområdet og udsatte børn og unge, der trækker ned på Mors, og når det gælder indsatsen over for udsatte voksne ser det heller ikke særlig godt ud.

Fakta:

Se det Sociale Indeks her

“Kommunens placering på Socialt Indeks overrasker mig en del,” siger Socialpædagogernes fællestillidsrepræsentant i Morsø Kommune, Mona Lund Jensen. Hun vil nu bruge indekset som afsæt for en dialog med kommunens chef for social- og sundhedsforvaltningen.

”Lige nu er det vigtigt for mig at komme bag tallene, og derfor har jeg valgt at kontakte chefen for kommunens social og sundhedsforvaltning, så vi kan få en dialog om det sammen og finde ud af, hvad det er, der ligger bag, så vi kan arbejde videre med det,” siger Mona Lund Jensen, der især undrer sig over, at Morsø Kommune klarer sig så dårligt i forhold til nabokommunen Thisted, der ligger på en 34. plads på Socialt Indeks.

Frederikshavn klarer sig bedst

Det er Frederikshavn Kommune, der med sin 28. plads på Socialt Indeks, klarer sig bedst blandt de 11 nordjyske kommune.

Også i Frederikshavn er Socialpædagogernes fællestillidsrepræsentant, Kathja Ryom, overrasket over resultatet.

“Det overrasker mig, at vi ligger helt deroppe, for det er ikke mit indtryk, at medarbejderne oplever tingene så positivt. Men det er jo dejligt, at vi har fået så flot en placering, og det skal vi være stolte af,” siger hun.

Når Kathja Ryom taler med socialpædagogerne i Frederikshavn Kommune, giver de udtryk for, at der er skåret i serviceniveauet på det sociale område.

”Medarbejderne oplever, at de er hårdt pressede på fagligheden i forhold til alle andre. Jeg håber, at resultaterne i Socialt Indeks kan være med til at vende den stemning og åbne medarbejdernes øjne for, at det måske ikke er så slemt, som de går og siger. Man kan indimellem godt komme til at tale tingene ned og gøre dem værre, end de er,” siger Kathja Ryom.

Høj faglighed

Det er især kvaliteten på handicapområdet, som er med til at trække Frederikshavn Kommune op på rangstigen. Kommunen indtager en 7. plads, når det handler om kvaliteten på handicapområdet, en 29. plads for kvaliteten af indsatsen for udsatte voksne og en 71. plads for kvaliteten af indsatsen for udsatte børn og unge. Samlet set bliver det til en 28. plads.

Det overrasker ikke Kathja Ryom, at Frederikshavn Kommune får en 7. Plads i indekset, når det handler om indsatsen på handicapområdet. Det svarer godt overens med det fokus, som hun oplever, at kommunen har på netop dette område.

”Vi gør meget ud af at ansætte fagligt uddannet personale inden for dette område. Handicapområdet har siden kommunalreformen være i gennem mange nedskæringer, men nu har man fra politisk hold netop valgt at prioritere handicapområdet, så det er ikke så hårdt ramt af nedskæringer som andre områder. Politikerne giver udtryk for, at dem, der er svagest i samfundet, også er dem, der skal have den største hjælp,” siger Kathja Ryom.

Hun fortæller, at der i kommunen også har været et stort fokus på at afstemme opgaverne til de ressourcer, der er.

”Når der sker nedskæringer på et område, er det vigtigt, at vi får tilpasset vores ydelser til den nye situation. Det har vi gjort i Frederikshavn Kommune, og det gør det meget nemmere for medarbejderne, når de ved, hvad der rent faktisk forventes af dem,” siger hun.

Offentliggjort den 19. december 2014

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld