Emner

Fællesskabet nytter

Jeg har tidligere skrevet om betydningen af, at vi som lønmodtagere organiserer os, og her på det sidste har vi fået et par eksempler på, at det gør en forskel.

Den længe ventede trepartsaftale, som kommer til at tilgodese langt de fleste medlemmer, og nye regler for erstatning for arbejdsskade er to gode eksempler på, at fællesskabet nytter.

Der er indgået en trepartsaftale, som tilgodeser ca. 90 procent af socialpædagogerne, de med de laveste lønninger, ansat i kommuner og i regionen. Det sker på baggrund af opgøret med tjenestemandsreformen fra 1969, hvor blandt andet socialpædagogerne kom bagud lønmæssigt.

Man kan sige meget om processen frem mod trepartsaftalen, og om den lever op til intentionerne, men for os må fokus være på om socialpædagogerne stilles bedre lønmæssigt, og det er de blevet. Til de ca. 90 procent er der 1.800 i grundlønsstigning frem mod 2026, og det bliver langt mere økonomisk attraktivt at arbejde udenfor normal arbejdstid.

Har krævet en særlig indsats

Det er ikke et resultat, der er kommet af sig selv. Det har været en kamp at få socialpædagogerne centralt placeret i forhandlingerne, så medlemmerne blev tilgodeset.

Udgangspunktet var sygeplejersker, SOSU-personale og pædagoger, dog mest tænkt som personale i daginstitutioner. Så at skabe bevidsthed om vigtigheden af socialpædagogerne og vores fag, har krævet en særlig indsats.

Det lykkedes, så vi er nu en væsentlig part i fordelingen af trepartsmidlerne.

Nemmere at få arbejdsskadeerstatning

Et andet område hvor fællesskabet har båret frugt er, at det er blevet nemmere at få erstatning for arbejdsskade som er forårsaget af vold på arbejdspladsen, og det er ikke længere et krav, at man som ansat skal politianmelde borgere for at opnå erstatning.

Der er også forbedrede regler, som sigter på, at man ved arbejdsskade får mulighed for at få kompetencegivende uddannelse, som kan fastholde skaderamte på arbejdsmarkedet.

Det har været muligt, fordi vi sammen med sygeplejerskerne, FOA, og socialrådgiverne i flere år har arbejdet med at påvirke politikerne, så der nu er vedtaget en ny arbejdsskadelov.

Vi har brug for fællesskabet

Havde vi ikke været organiserede som et fællesskab, havde vi ikke opnået de resultater som de to eksempler fortæller, og her betyder det noget, at der er en høj grad af organisering på arbejdspladserne.

Det er et par gode historier at slutte året af med. Overenskomstforhandlingerne venter lige på den anden side af nytår, så vi har rigtig meget brug for fællesskabet.

Med det vil jeg ønske jer alle en rigtig glædelig jul samt et godt nytår.

Venlig hilsen

Peter H S Kristensen, kredsformand

(Offentliggjort den 22. december 2023)

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld