Emner

Jeg gennemfører det her

Med støtte fra Davids Allé er det lykkedes Melissa Jessen at komme i gang med en uddannelse. Hun drømmer om at blive socialrådgiver og hjælpe udsatte unge i Aalborg.

19-årige Melissa Jessen er en solstrålehistorie, for det er langt fra alle, der har overskud til at tage en uddannelse, når de har en baggrund som hendes. Siden hun var 16 år, har hun klaret sig selv med støtte fra Davids Allé, som er et kommunalt tilbud, der yder bostøtte til udsatte unge, der bor i egen bolig i Aalborg Kommune. Selvom hun i dag er hjemløs og har haft en hård opvækst med rundture på flere døgninstitutioner, er hun nu i gang med andet år af en uddannelse på Aalborg Handelsskole.

”Jeg synes, det er hårdt og stressende at være hjemløs og studerende, men jeg er helt sikker på, at jeg gennemfører den uddannelse. Min socialrådgiver siger, at jeg ikke kan få støtte fra Davids Allé, hvis jeg springer fra uddannelsen. Uden uddannelsen vil det hele blive ødelagt for mig,” siger Melissa Jessen.

Det er hendes kontaktperson ved Davids Allé, socialpædagog Lars Øberg, der ringer og vækker hende hver morgen, og hvis det er nødvendigt kommer han også og kører hende i skole. For uddannelsen er vigtig for Melissa Jessen, der drømmer om at blive socialrådgiver i Aalborg Kommune:

”Jeg vil gerne hjælpe unge mennesker. Jeg mener ikke, at Aalborg Kommune gør det ordentligt, så det vil jeg gerne ændre på,” siger hun.

Hun er frustreret over, at man som ung kun kan få hjælp, hvis man er misbruger, psykisk syg eller kriminel.

”Jeg kan ikke forstå, at man skal være kriminel eller misbruger for at kunne få hjælp af Aalborg Kommune. Jeg passer min skole og er stabil, men mig vil de ikke hjælpe med at få en lejlighed. Der er rigtig mange unge, der som jeg har brug for hjælp, men kommunen vil ikke hjælpe os,” siger hun.

Boede alene som 16-årig

Melissa Jessen blev anbragt på en døgninstitution, da hun var 14 år gammel. Da den lukkede blev hun flyttet til en anden, og da den lukkede blev hun flyttet til en tredje døgninstitution. Den lukkede også. På det tidspunkt var hun 16 år, og hun ville ikke igen på en ny døgninstitution. Desuden havde hun fundet ud af, at hun jo slet ikke var målgruppen for døgninstitutionerne i Aalborg.

”Det er unge med et misbrug og psykisk sygdom, der bliver anbragt på døgninstitution, og jeg er ikke misbruger eller psykisk syg. Mit problem var, at jeg ikke kunne bo derhjemme.”

Derfor bad hun i stedet Aalborg Kommune om at få sin egen lejlighed og få støtte til hverdagen af en kontaktperson fra Davids Allé:

”Jeg har ikke andre voksne, der kan støtte mig, så det ville være en rigtig god løsning, hvis jeg kunne få støtte fra Davids Allé, og det gik kommunen med til,” fortæller hun.

Melissa Jessen fik en lejlighed i Svenstrup.

”I begyndelsen var det superfedt og befriende at stå på egne ben – lige indtil du finder ud, hvad det egentlig vil sige. Der følger meget med, som du slet ikke har tænkt på, og det kan godt være hårdt at sidde helt alene om aftnen,” siger hun og fortsætter:

”Fra Davids Allé fik jeg hjælp til alt det, som du ikke ved noget om, når du er 16 år og pludselig bor alene. Og det er meget. Jeg fik hjælp til at holde overblik over min økonomi og regninger, de sad hos mig, når jeg var syg, og kørte mig til vagtlægen midt om natten, de vækkede mig og fik mig i skole.”

Davids Allé er noget andet

Men selvom det var hårdt, var Melissa Jessen lykkelig for, at hun slap for endnu en døgninstitution eller et opholdssted:

”Jeg skulle bare ikke på et opholdssted – jeg kan ikke leve sådan et sted. Jeg har haft en svær opvækst, hvor jeg har taget et stort ansvar for mig og mine søskende, så jeg har det svært med voksne, der mener, at de ved, hvad der er bedst for mig. Ofte er det jo ikke engang pædagoger, der er ansat på opholdsstederne, fordi det er billigst bare at ansætte nogen, som ikke har uddannelsen.”

Hun oplever, at tilgangen er en helt anden på Davids Allé:

”Det er uddannet personale, og de kan vejlede mig, men de er ikke over mig på samme måde, og jeg er jo heller ikke sammen med dem hver eneste dag. Det er utroligt hyggeligt at komme her. Hver onsdag og søndag mødes vi og spiser sammen og hygger os, og så får jeg hjælp til at komme af sted i skole.”

michelle og lars

Melissa Jessen med sin kontaktpædagog fra Davids Allé, Lars Øberg.

Hjemløs i over to år

Planen var egentlig, at Melissa Jessen kun skulle bo midlertidigt i lejligheden i Svenstrup, for når der var en ledig lejlighed i Aalborg, skulle hun flytte dertil. Hun blev tilbudt en lejlighed i Aalborg, da hun var 17 år, men nogle papirer blev ikke underskrevet til tiden, og pludselig stod Melissa Jessen på gaden, fordi hun allerede havde opsagt lejligheden i Svenstrup.

”De sidste to et halvt år har jeg været hjemløs. Jeg sover hos venner og bekendte og betaler for at have mine møbler opmagasineret. Kommunen vil ikke hjælpe mig med en lejlighed, og med min SU kan jeg ikke overskue at spare op til et indskud til en lejlighed. Det er dyrt ikke at have et hjem.”

Melissa Jessen fortæller, at den eneste hjælp kommunen nu har tilbudt hende er, at hun kan komme på forsorgshjemmet Svenstrupgård.

”Min socialrådgiver siger, at hvis jeg ikke har noget sted at bo, kan jeg tage ud på Svenstrupgård. Men det er jo et sted for misbrugere, hvad skal en 19-årig pige, der er i gang med en uddannelse der?,” spørger hun.

Offentliggjort den 9. oktober 2014

Info

Om Indsigt

Indsigt er Socialpædagogerne Nordjyllands nyhedsbrev og formidler de gode og de kritiske historier inden for det socialpædagogiske arbejdsområde i Nordjylland. Nyhedsbrevet giver medlemmer af Socialpædagogerne Nordjylland og andre interesserede indsigt i, hvad der rører sig inden for faget i Nordjylland.

Læs mere

Har du en god historie?

Så send en mail til redaktionen.

Send mail

Nyhedsbrev

Modtag indsigt som nyhedsbrev direkte i din indbakke og få godt læsestof til hverdagen.

Tilmeld